Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

Зърнопроизводители: Паниката беше излишна, пазарът трябва да върви нормално

Липсва диалог с Министерството на земеделието, категорични са от НАЗ

16.03.2022 | 20:15 Редактор: Калина Донкова

Износът на зърно не е забранен, но е силно затруднен от страна на държавата. Това коментира в предаването "Директно" Илия Проданов, заместник-председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите.

От провеждането на Консултативния съвет по зърното преди около 10 дни до днес, зърнопроизводителите нямат яснота как ще изглежда обявената от държавата процедура по изкупуването на зърното. Става въпрос най-вече за цената и качеството на продукцията, каза той.

"Очаквахме тези неща да станат ясни на Комисия по земеделието миналата седмица. Тази комисия се засекрети и реално притесненията и хаосът в целия сектор стои", посочи Проданов.

По думите му диалог с държавата в лицето на Министерството на земеделието липсва

По отношение на обявеното по-рано днес от ресорния министър Иван Иванов, че зърното, изкупено от държавата, ще остане по складовете на търговците, той посочи, че това на практика е невъзможно.

"Ние няма как да се нагърбим с това задължение да стои зърното при нас, по простата причина, че до два месеца трябва да започнем да подготвяме складовете за новата реколта. Затова толкова време обясняваме по медии, на министерството, на финансовия министър и на премиера, че износът на зърно не трябва да се спира, защото имаме 90 дни до новата реколта. Ние трябва да освободим складовете, защото новата реколта ще дойде и просто ще ни зарине със зърно. Цялата тази паника беше излишна и пазарът да си върви нормално", коментира още Проданов.

Проданов коментира и цените на олиото.

Вижте целия разговор във видеото.