Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

Илин Димитров: Бежанците от Украйна у нас не получават пари на ръка

Държавната помощ от 40лв. е за хотелите и местата за настаняване, които приютяват бежанци

11.03.2022 | 13:30 Редактор: Калина Донкова

Украинските бежанци у нас не получават пари на ръка. Това коментира председателят на парламентарната комисия по туризъм Илин Димитров в студиото на предаването "Директно".

Държавната помощ от 40лв. бива отпускана единствено на хотелите и местата за настаняване, които приютяват избягали от войната.

Тази практика не се прилага единствено в България, а във всички държави, засегнати от бежанската вълна, посочи Димитров.

Ако до 31 март тези бежанци нямат подадено заявление за хуманитарен статут или за временно убежище, юридическите лица, които са ги приютили, не могат да получават по 40 лв. след този период.

"Те са реално туристи. Няма как държавата да плати каквато и да е субсидия на калпак. Те трябва бъдат търсещи убежище или кандидатстващи за хуманитарен статут. Това ще им помогне първо да бъдат интегрирани в икономиката, второ да получат възможност да работят и на престой в България", обясни още Димитров.

Той коментира и опасенията за летния туристически сезон в България. Причината отново е войната, а притесненията са, че страната ни ще загуби около половин милион руски туристи, както и почиващи от други пазари като Беларус и Молдова например.

Вижте целия разговор във видеото.