Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

Обединяването на университетите трябвало да стане след внимателен анализ

Коментар на проф. Миглена Темелкова и Даниел Парушев

25.02.2022 | 10:14 Редактор: Ваня Кузманова

"По официални данни чуждестранните студенти в България са над 16 хил., а украинските студенти са 7%. По-голямата част заради онлайн обучението са в Украйна", каза Даниел Парушев от Националното представителство на студентските съвети в студиото на "Директно".

По думите на ректора на Висшето училище по телекомуникации и пощи - проф. Миглена Темелкова, те са единственото висше учебно заведение, което дава опция за хибридно обучение. 

"Не е толкова сложно студентите да продължат обучението си през втория семестър въпреки ситуацията, която ще се случи в Украйна", заяви тя. 

"Изслушахме министър Николай Денков за това каква да бъде визията за развитието на висшето образование в България. Но директно не беше коментирана и посочена формулата, която след това стана известна в публичното пространство. Аргументът, който изтъкне министърът, е, че ще подобри качеството на обучението и че тези малки висши учебни училища, съединявайки се в едно, ще станат много по-разпознаваеми в глобалното образователно пространство", посочи проф. Темелкова пред Bulgaria ON AIR.  

Парушев заяви, че колегите му към днешна дата не гледат позитивно на едно такова обединяване, защото се притесняват за своята идентичност. 

"Преди всичко трябва да се обърне внимание на системата на висшето образование. Да се обединяват университетите е може би правилна стъпка, но много внимателно трябва да се направи анализ", допълни той. 

Проф. Миглена Темелкова завърши, че трябва да бъде направен анализ и да се види какви са плюсовете и минусите на едно такова решение. 

Гледайте целия разговор във видеото. 

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК