Директно

Всеки делничен ден от 17:50 часа
още

Фондация "Дигнита": Уязвимите към експлоатация стават все повече

В началото на пандемията наблюдавахме увеличаване на вътрешния трафик, посочи Камелия Димитрова

23.02.2022 | 22:57 Редактор: Здравко Черкезов

"Уязвимите към експлоатация ще стават все повече. Поради икономическата криза все повече лица търсят крайни и изключително рискови методи за препитание, което увеличава риска за попадане в трафик с цел трудова експлоатация", заяви основателят на фондация "Дигнита" Камелия Димитрова пред предаването "Директно".

По думите ѝ най-уязвимите сектори са строителния и селското стопанство.

"Доста хора загубиха работата си, което разшири групата на уязвимите лица. Тези, загубили минимална форма на заетост, започнаха да се оглеждат за всякакви други възможности - по линията на трудовата експлоатация", обясни Димитрова. 

"По линията на сексуалната експлоатация също се наблюдаваха много подчертани тенденции. В началото на пандемията, когато страховете на всички бяха изключително високи, много от жените започнаха да се връщат в България от държави, където проституцията е легализирана - Германия, Холандия и т.н. Тези момичета се върнаха тук и останаха без абсолютно никакви средства. Тогава наблюдавахме увеличаване на вътрешния трафик", уточни тя в ефира на Bulgaria ON AIR.

От фондация "Дигнита" работят точно с такъв тип момичета, които са се върнали покрай пандемията и са излезли на улицата, за да изплащат дългове към сутеньори или кредити в банка.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК