Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

Гражданското общество е все по-активно, крайно време е държавата да го подкрепи

Нужно е стимулиране на доброволчеството, заявиха Илияна Николова и Надя Шабани

22.02.2022 | 23:15 Редактор: Елеонора Танева

Майки от "Системата ни убива" се опитаха да влязат в сградата на Народното събрание, за да поискат увеличение на средствата в Бюджет 2022. А у нас вече има Съвет за развитие на гражданското общество. В него влизат близо 20 организации.

"В последните 10 години гражданското общество е все по-активно. Гражданите трябва да се организират и протестират по начин, позволен от закона. Мястото на държавата е много важно в този процес. Страните членки на ЕС насърчават гражданите да се самоорганизират. При нас това не се е случвало по начина, по който на други места се прави", коментира Илияна Николова от Работилница за граждански инициативи в студиото на "Директно".

Тя коментира, че през последните години у нас става все по-трудно гражданското общество да бъде заобиколено. На същото мнение е и Надя Шабани от Българския център за нестопанско право.

"Хората са все по-активни за нещата, които са им важи. Когато няма пространство за диалог, се стига до по-настоятелни подходи. От 10 г. е актуална темата как българката държава гарантира подкрепата за граждански инициативи и упражняване на гражданските права. В диалог и дискусия трябва да се постигат резултати", заяви Шабани пред Bulgaria ON AIR.

В Съвета за развитие на гражданското общество има 14 неправителствени организации, а Председател на съвета е вицепремиерът по ефективното управление Калина Константинова.

"Така държавата поема отговорност за дискусия с гражданските организации. Една от целите на Съвета е да се предприемат смислени мерки за подкрепа в областта на дарителството. Държавата насърчава компаниите и физическите лица да даряват, но се губи икономическият смисъл при 10% данък печалба", подчерта Николова. 

А според Надя Шабани насърчаването на доброволчеството може да бъде инструмент за преодоляване на детската агресия.

"Когато младите хора са ангажирани в смислени проекти, се стимулира позитивното лидерство. Така не остава време да се мисли за други неща, които са неприятни. Въпрос на ценности е какво поставяме в центъра на нашето общуване", заяви Шабани.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК