Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

Министър Божанов: Приложението за е-идентификация ще е готово до края на лятото

Идеята за дигиталната лична карта е да я носим в мобилните си телефони

18.02.2022 | 22:22 Редактор: Здравко Черкезов

От Министерството на електронното управление задействаха процедурата по създаването на мобилно приложение за електронна идентификация. Идеята за дигиталната лична карта е да я носим в мобилните си телефони.

"В телефона си ще имаме приложение, с което ще можем да използваме повечето електронни услуги, налични до момента, и всички бъдещи такива. Когато отворим сайт на институция, която предлага електронни услуги, ще можем или със сканиране на QR код, или с нотификация на телефона да одобрим вход в системата. След като попълним заявление във въпросната система – да можем да го попълним със същия процес", обясни министърът на електронното управление Божидар Божанов в "Директно".

Мобилното приложение ще с достъп до регистрите и чрез него ще можем да си попълваме данните автоматично. 

"Максимално удобно, в мобилния телефон, но в същия момент максимално сигурно и с подходяща криптография", посочи министърът пред Bulgaria ON AIR и уточни, че приложението ще е налично за Android и iOS.

"Няма да разчитаме да има Google Play, обаче. Дори и телефонът да не е оторизиран от Google, това няма да е проблем и приложението ще си работи", допълни той.

Интерфейсът на приложението ще е на български, но ще има опция да е и на английски за чужденците, които временно пребивават у нас.

"Предложението е в момента на обществено обсъждане, за да получим обратна връзка от експертната общност. Следва възлагане, работа и до края на лятото ще е реалистично то да бъде публикувано и използвано", обяви министър Божанов.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК