Директно

Всеки делничен ден от 17:50 часа
още

Владимир Иванов: Пипането на данъчни ставки е вредно явление

"Сега имаме стабилизиране на пазара, що се отнася до основните хранителни продукти", посочи той

17.02.2022 | 22:33 Редактор: Жаклина Иванова

ДДС за плодове и зеленчуци да бъде намален на 9%. Социално значими стоки ли са това и колко ще загуби бюджетът?

"Много добре трябва да се сметнат ползите от намаляването на ДДС, ефектът върху пазарните играчи и върху бюджета. По правило данъчните ставки не трябва да се пипат. Като краткосрочна мярка, с оглед на ситуацията в момента, може да се помисли за подобен вариант, но аз не съм привърженик това да стане правило", заяви председателят на Държавната комисия по стокови борси и тържища Владимир Иванов в студиото на "Директно".

Според него има какво да се поправи в търговските практики, в начина на взаимодействие между пазарните играчи и начина на логистиката и предлагането.

"Едва ли цените ще мръднат от тези равнища. Има много елементи на презастраховане, на напрежение при пазара. Ключовият елемент е стабилизиране на пазара на тока и на енергийните ресурси", подчерта той.

По думите му земеделският сектор е подложен на сериозен натиск.

"Пипането на данъчни ставки е вредно явление. Трябва да се направи добър разчет и да се стикова с очакванията за енергийния пазар", отбеляза Иванов пред Bulgaria ON AIR.

В момента са необходими директни помощи в краткосрочен аспект по отношение на производствените ни сектори, убеден е събеседникът.

"Сега имаме стабилизиране на пазара, що се отнася до основните хранителни продукти. От началото на годината имаме едно изменение на цените на храните с 3,9%. Това е въз основа на тези 30 основни хранителни продукти - варива, олио, меса, млечни продукти и т.н.", посочи Иванов.

В момента наблюдаваме рекордни цени на домати и краставици, а това е следствие на кризата с енергийните ресурси, смята той.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК