1000 страници доказателства срещу Ланс Армстронг

Тимът на 7-кратния победител в "Тур дьо Франс" въртял "най-сложната допинг схема в историята", съобщи Usada.

10.10.2012 | 19:57
1000 страници доказателства срещу Ланс Армстронг

Седемкратният победител в "Тур дьо Франс" Ланс Армстронг и отборът му US Postal са въртели "най-сложната и съвършена допинг схема" в професионалния спорт, се твърди в доклад на щатската антидопингова агенция (Usada), публикуван днес.

Цели 11 от бившите съотборници на Армстронг са свидетелствали срещу него в хода на разследването, включително асове като Флойд Ландис, Ливи Лайпхаймър, Джордж Хинкапи и Тайлър Хамилтън. "Доказателствата ни сочат, че "законът на мълчанието" около допинга в колоезденето е разклатен, но има още работа в тази посока... Бе необходим огромен кураж от страна на състезателите на US Postal и останалите отбори, за да дойдат и да кажат истината... Те го направиха за доброто на спорта и за младите колоездачи, които един ден се надяват да постигнат мечтите си без опасни медикаменти и методи", се казва в изявлението на Usada.

Армстронг, който от години е подозиран в употреба на забранени вещества и дори водеше дела за клевета срещу френски вестници в тази връзка, обяви чрез говорителя си, че няма коментар по темата.

Изготвеното от Usada досие на Ланс, дълго над 1000 страници, е изпратено на Международния колоездачен съюз, на Световната антидопингова агенция и на Световната федерация по триатлон. След края на активната си кариера като колоездач Армстронг се състезава в триатлони. През август той получи доживотна забрана от Usada, след като обяви, че няма да оспорва обвиненията.

Събраните доказателства обрисуват в детайли сложната и скъпоструваща допинг схема, която е ползвал Армстронг, включително подробности за плащания, научни изследвания и фалшифицирани лабораторни резултати.