Наказание и спешни промени в националния тим

ФИФА изхвърли Веселин Минев за 2 мача, Любо Пенев повика крайни защиници от ЦСКА.

08.10.2012 | 14:43
Наказание и спешни промени в националния тим

Закъсняло наказание за хулиганско поведение на Веселин Минев обърка плановете на Любо Пенев. Националният селекционер извика „на пожар” крайните защитници на ЦСКА Иван Бандаловски и Михаил Венков за мачовете срещу Дания в София (12 октомври, 21:00 ч) и Чехия в Прага (16 октомври, 21:00).

Титулярният ляв бек на България Веселин Минев отнесе санкция за 2 срещи от Световната футболна централа. ФИФА му налага също глоба от 5000 швейцарски франка плюс заплащане на 1000 франка разноски за дисциплинарната процедура в Цюрих.

Веселин е наказан след разследване на масовото сбиване в мача срещу Армения на 11 септември. В 71-ата минута звездата на гостите Мхитарян блъсна в гръб близнака Йордан Минев, който гардираше топката пред плонжиралия Николай Михайлов. Веселин притича да се разправя и провокира меле, довело до червени картони за Светослав Дяков и бразилския арменец Пицели. Швейцарският рефер Щефан Щудер не санкционира инициатора, но това се случва месец по-късно, явно след разглеждане на видеозапис.

Изненадата е факт - ако предполагаше това неприятно развитие, Любо Пенев щеше да повика Бандаловски и Венков още в събота след победата на ЦСКА с 2:0 като гост на „Славия”. За поста на ляв бек той има готова резерва в лицето на Петър Занев, но сега се подсигурява с Венков.

Призовката за Бандаловски означава, че Йордан Минев не е сигурен за участие в предстоящите мачове. Десният бек на „Лудогорец” пристигна на лагера в Правец с лека контузия, която според сайта на БФС вече е отшумяла.

Под въпрос заради травми са халфът Георги Сърмов и нападателят Емил Гъргоров. Медицинският щаб ги подлага на терапия, а Пенев планира утре да ги натовари леко в игрова обстановка, за да реши дали ще ги използва в петък.

Кадрови грижи има и Дания, но те са свързани само с резервни играчи. Селекционерът Мортен Олсен повика двама нови вратари за гостуванията срещу България и Италия (16 октомври). Андерс Линдегард (Манчестър Юнайтед) и Каспер Шмайхел (Лестър) отпаднаха съответно поради контузия в глезена и лични причини, а на тяхно място в разширения състав влизат Йеспер Хансен (Нордзеланд) и Стефен Расмусен (Орхус).

Любо Пенев разкри, че в шеговити разговори с играчите преди старта на световните квалификации е поискал да вземат 10 точки от първите 4 мача. Тоест отборът е имал право на един равен и вече го направи с Италия, сега трябва да спечели 6 точки от участниците на Евро 2012 Дания и Чехия. За да осигури по-голяма подкрепа от трибуните, БФС намали цените на билетите за домакинството срещу „Червения динамит” – на 25 лева за сектор „А”, 15 за „В” и 7 за „Б” и „Г”, след като предварително търсеше съответно 30, 20 и по 10 лв.