Вампири срещу дяволи на футбол в Трансилвания

Бивш треньор на ЦСКА обещава румънският “Клуж” да създаде грижи на “Манчестър Юнайтед”.

02.10.2012 | 19:43
Вампири срещу дяволи на футбол в Трансилвания

На битка между вампири и дяволи оприличава мача от Шампионската лига “ЧФР Клуж” – “Манчестър Юнайтед” румънски спортен вестник. Основният дефанзивен халф на домакините Габи Мурешан е изобразен като Дракула до звездата на “Червените дяволи” Уейн Рууни, като се очаква техният персонален двубой да има ключово значение за развоя на срещата от 21:45 ч.

Шампионът на северната ни съседка има железничарски корени, но същевременно и географска връзка с прочутия кръвопиец. Град Клуж-Напока е №1 по население в Трансилвания (втори в Румъния) и отстои на 147 км от Сигишоара, родното място на Влад Цепеш - прототипът на историята за вампира Граф Дракула.

“Клуж” и “Юнайтед” са лидери в група “Н”, след като в първия кръг победиха съответно с 2:0 като гост португалския “Брага” и с 1:0 вкъщи “Галатасарай”. Двата отбора обаче са съвсем различна категория - съставът на румънците има стойност около €37 милиона, а този от Манчестър е изчисляван на €441 млн. Английският гранд е фаворит с коефициент 1.65, при 3.80 за равенство и 5.70 за успех на домакините.

Треньорът на “Клуж” Йоан Андоне, изкарал два месеца начело на ЦСКА в началото на 2010, обеща главоболия за “Юнайтед”. 52-годишният специалист аргументира оптимизма си с това, че някои играчи имат опит от предните участия на “Клуж” в групите на Шампионската лига през сезони 2008/09 и 2010/11. Сега румънският тим преодоля квалификациите с 4 победи в 4 мача срещу чешкия “Либерец” и швейцарския “Базел”, вкл. чифт 1:0 вкъщи.

Именно с успехите срещу “Базел” сър Алекс Фъргюсън заостри вниманието на своя отбор. “Гледахме последния мач на ЧФР в Брага, те победиха и Базел два пъти, а швейцарският отбор ни елиминира миналия сезон. Това подсказва, че ЧФР са добър отбор. Те се защитават бързо и с много хора зад линията на топката. Основната им сила е контраатаката, а това е много важно оръжие в европейския футбол напоследък”, обясни мениджърът на “Юнайтед”.

За дерби на днешните 8 мача се счита “Бенфика” – “Барселона”. Португалският вестник “Record” излезе на първа страница с вуду магия, каквато според изданието ще е нужна за успех срещу каталунците. Куклата е облечена във фланелка с №10 на суперзвездата Лео Меси, а иглите, които трябва да я уязвят, символизират важни стратегически детайли от “Anti Barça Plan” на лисабонския тим.

Треньорът на “Бенфика” Жорже Жезус обяви, че играчите му излизат “без страх”. “Барса са най-добрият отбор в света по отношение на атаката, но имаха проблеми срещу Спартак Москва и Севиля (допуснати по два гола и късни обрати за победи с по 3:2 в тези мачове от ШЛ и испанското първенство), което доказва, че не са перфектни. Нашият щаб проучи добре защо допускат голове. Когато загубят топката, противникът понякога успява да направи опасни контри и да отбележи. Ако не загубим мача, ще е добър резултат за нас.”

Треньорът на “Барса” Тито Виланова е респектиран от силната атака на противника и опасната му игра по фланговете. Той не вярва, че “Бенфика” ще играе за равенство и ще опита да блокира мача с насищане средата на терена.

 

Шампионска лига, втори кръг в групите

2 октомври (вторник), 21:45 ч.

Група E: Ювентус – Шахтьор Донецк, Нордзеланд – Челси. 

Резултати досега: Челси – Ювентус 2:2, Шахтьор – Нордзеланд 2:0.

Група F: Валенсия – Лил, БАТЕ Борисов – Байерн.

Резултати досега: Байерн – Валенсия 2:1, Лил - БАТЕ 1:3.

Група G: Бенфика – Барселона, от 19:00 Спартак Москва – Селтик. 

Резултати досега: Барселона - Спартак 3:2, Селтик – Бенфика 0:0.

Група H: ЧФР Клуж – Манчестър Юнайтед, Галатасарай – Брага.

Резултати досега: Ман Юнайтед – Галатасарай 1:0, Брага – Клуж 0:2.

 

3 октомври (сряда), 21:45 ч.

Група A: Динамо Киев – Динамо Загреб, Порто – Пари Сен Жермен.

Резултати досега: Динамо З – Порто 0:2, ПСЖ - Динамо К 4:1.

Група B: Шалке – Монпелие, Арсенал – Олимпиакос.

Резултати досега: Монпелие – Арсенал 1:2, Олимпиакос – Шалке 1:2.

Група C: Андерлехт – Малага, от 19:00 Зенит – Милан.

Резултати досега: Малага – Зенит 3:0, Милан – Андерлехт 0:0.

Група D: Манчестър Сити – Борусия Дортмунд, Аякс – Реал Мадрид.

Резултати досега: Реал - Ман Сити 3:2, Борусия – Аякс 1:0.