“Титан” жонглира с проценти за евролиценза на ЦСКА

Изчистени са между 50 и 80 на сто от спешните плащания, по думите на Димитър Борисов.

26.09.2012 | 20:53
“Титан” жонглира с проценти за евролиценза на ЦСКА

С фриволно подхвърлени цифри президентът на ЦСКА Димитър Борисов опита да успокои драма около европейския лиценз на клуба. “Червените” имат срок 30 септември, за да изпратят в УЕФА документи, доказващи изчистване на стари задължения. В противен случай клубът няма да е изряден по финансовите изисквания и ще бъде изправен пред угроза да остане без лиценз за участие в евротурнирите през следващите три години.

Борисов - единият от босовете на притежаващата ЦСКА компания “Титан” – жонглира с проценти в доста широк диапазон, за да илюстрира каква част от борчовете е изчистена до момента. Пред една телевизия той заяви, че половината са изчистени и останалите ще бъдат оправени в срок. В същото време пред друга рязко вдигна летвата до 80% изплатени задължения.

Общата сума е обвита в догадки, но беше установена на 14 септември чрез одит от пратеници на евроцентралата. Със сигурност тя включва около 300 000 евро, които “Черноморец” си търси като дял от трансфер на Мишел Платини. От ЦСКА веднъж обявиха официално, че са продали бразилеца на “Динамо” (Букурещ) за символична цена, но това явно не мина, защото след завръщането от Румъния Платини така и не е картотекиран от БФС в състава на “червените”.

Поне доскоро в дълговете на ЦСКА фигурираха различни суми към бивши играчи или мениджърски агенции, сред които 42 000 лева на Виктор Мороз, 12 000 на АС-23. Може само да се гадае дали УЕФА брои като борч 929 000 лева към “Пепаз Трейдинг” на украинеца Жеваго и 790 000 към Александър Томов.

Едно е сигурно – крайният срок за плащане. БФС огласи получено по-рано днес писмо от Контролния борд на УЕФА, в което се напомня за 30 септември 2012 г.

Датата е известна от две седмици, когато евроцентралата обяви, че временно спира превеждането на бонусите от участие в евротурнирите към 23 клуба, разследвани за финансови нередности. Още тогава пред световна информационна агенция източник от УЕФА обяви срока и изискването за оправяне на финансовите баланси, а след това и одиторите на ЦСКА си тръгнаха с условие да получат доклада от клуба до 30-ти. Днес и Борисов заяви, че отдавна е наясно с датата.

БФС припомня, че УЕФА постави ЦСКА под мониторинг и крайното решение за лиценза ще бъде взето в Нион, а не в София.