„Левски” отнесе завишена глоба от УЕФА - 30 000 евро

„Сините” вече са третирани извънредно, над стандартната санкция за дискриминация 20 000 евро.

21.09.2012 | 15:42
„Левски” отнесе завишена глоба от УЕФА - 30 000 евро

УЕФА наложи извънредна санкция на „Левски” заради обидния плакат, издигнат от агитката в домакинския мач срещу „Сараево” от квалификациите за Лига Европа. Транспарантът, деклариращ намерения за продължаване делата на сръбските военни Радко Младич и Аркан срещу босненското население, е оценен на 30 000 евро глоба.

Според дисциплинарния правилник посегателство над човешкото достойнство по всякакъв начин и на всякаква основа носи глоба 20 000 евро. По усмотрение на УЕФА може да има и по-тежки санкции: мач (мачове) при закрити врата, пълна забрана за използване на стадиона, прекратяване на даден мач, отнемане на точки или дисквалификация на отбор от съответната надпревара.

Наложената наднормена глоба подсказва, че евроцентралата вече гледа с по-лошо око на „Левски” и следващи провинения ще бъдат третирани по-строго от стандартното. В „синята” агитка поне досега не показват, че са способни да си вземат бележка, защото скоро след случая с плаката стюарди, които би трябвало да опазват реда, налетяха на водещия голмайстор на отбора Базил Де Карвальо. Този случай не беше наказан от БФС с обяснението, че медии не откликнали на призива да предоставят видеоматериали от инцидента.

По повод санкцията от УЕФА „Левски” излезе със специалено обръщение към своите привърженици, озаглавено Призив за толерантност:

„По решение на Дисциплинарната комисия на УЕФА от 23.08.2012 г. ПФК Левски бе наказан с глоба в размер на 30000 (тридесет хиляди) евро за расизъм и неспазване на правилата, определени от УЕФА за провеждане на мачове от евро-турнирите, а именно неправомерното поведение на "сините" феновет на срещата с ФК Сараево, на стадион "Георги Аспарухов“ на 19.07.2012 г.

Като основна причина за наложеното наказание се изтъква недопустимото поведение на някои от нашите фенове, а именно създателите на плаката, засягащ геноцида срещу една цяла eтническа общност. Въпреки постоянните усилия от страна на ПФК Левски АД за борба с неправомерното поведение, демонстрирано от страна на единици необуздани наши привърженици, все още страдаме от подобни изяви, които подкопават полагащия ни се авторитет пред европейската футболна централа като единственият клуб в България участвал през последните 10 години в евро-турнири на много високо спортно и организационно ниво, и същевременно ни носи съществени финансови загуби.

Името Левски“ е символ, който вълнува и с който се гордее всеки българин, именно защото неговите пророчески исторически послания са за борба с тиранията, неправдите и злините на обществото, а не за насаждане на омраза между обикновените хора. Ако привържениците на Левски носят в сърцето си тези завети на Апостола, би трябвало да се въздържат от подобни прояви, защото освен от успешната изява на нашите футболисти, се нуждаем от всеотдайната подкрепа на нашите привърженици,без която не можем да вървим напред и да носим името Левски с чест идостойнство на истински българи.

Привържениците на Левски имат прекрасни знамена и правят впечатляващи хореографии, които са им спечелили уважение сред футболните фенове в България и по света. Същевременно ръководството на клуба приема, че голяма част от вдиганите през годините плакати в агитката на Левски са и вид социален коректив на случващото се в клуба, в нашата държава и по света. Убедени сме, че феновете на Левски имат голям творчески потенциал да кажат това, което искат по един интелигентен и позитивен начин, който не нарушава определените от УЕФА норми. В частния си живот и извън стадиона всички привърженици могат да имат поведение каквото намерят за добре и съответно да преценяват какви бариери и какви правила могат да си позволят да нарушават като граждани, със съответните последствия за тях според законите на страната.

Призоваваме обаче привържениците на Левски да осъзнаят, че докато са на стадиона преди, по време и след мача за всички техни неразумни или крайни действия носи отговорност футболният клуб, който те би трябвало да обичат и уважават.

Ръководството на ПФК Левски счита, че отвореният диалог с феновете, който поддържа, както и финансовото подпомагане на дейности в тяхна полза, като места за събиране, пътувания, самоуправление на стадиона със стюарди от средите на феновете и други отличават нашия клуб и нашия стадион "Георги Аспарухов" от всички останали в България в изцяло положителен аспект.

Нека съвместно с нашите привърженици да затвърдим този работещ и демократичен модел на взаимодействие между клуба и неговите привърженици като с общи усилия се противопоставими на действията на единици от привържениците, които компрометират с поведението си името на Клуба и агитката на Левски.

Нека заедно работим за повече успехи на спортния терен в навечерието на 100-годишнината на нашия любим футболен клуб Левски!”