Шиърър: Бербатов е едра риба в малък басейн

„Когато съм щастлив, правя големи неща, най-важно е да играя във всеки мач”, декларира нашата звезда.

16.09.2012 | 15:28
Шиърър: Бербатов е едра риба в малък басейн

Легендарният голмайстор Алън Шиърър обяви Димитър Бербатов за „едра риба в малък басейн”. Едва ли може да има по-точно определение след голов дубъл на българина в първия му домакински мач с екипа на „Фулъм” – 3:0 срещу друг средняк от Висшата лига, „Уест Бромич”.

В Англия и САЩ използват тази метафора за някой, който блести в по-скромна среда и би имал различна роля в по-конкурентна. Доближава по смисъл, но в съвсем културна форма, българския израз „пръв на село или последен в града”.

Анализаторът на BBC Шиърър не цели обида към Бербатов, от когото лично взе интервю в Манчестър през декември 2009 г. Той илюстрира колко много бившият нападател на „Юнайтед” се откроява в по-скромния тим от Лондон.

Митко обра овациите на стадион „Крейвън Котидж” с елегантен диагонален шут в 32-ата и дузпа в 45-ата, отправи 5 от общо 15-те точни или пресечени изстрели за „Фулъм” и 4 от 8 неточни към противниковата врата. Участва в повечето офанзивни акции по целия фронт на атаката, отличи се и дефанзивно. Гостите играха в намален състав от 38-ата минута (червен картон) и допуснаха трети гол в 89-ата.

„Бербатов още е класа, топ играч – коментира Шиърър. – Фантастично докосване и още по-добър изстрел за първия гол. Той знае как и къде да се движи, а когато получи топката, няма нужда да се оглежда, защото предварително е наясно с позицията си спрямо вратата. Като го гледам си спомням, че когато навлязох в 30-те си години, сър Боби Робсън ми казваше да не хвърлям излишни усилия, само да търся позиция и шансове в наказателното поле. Предполагам, че и Мартин Йол не иска от него да преследва крайните защитници, а му дава свобода да реализира майсторството си.”

31-годишният Бербатов лесно влиза в ролята на голямата звезда на „Фулъм”. Герой на шоуто в първата изява пред собствена публика (последвала 45 минути като резерва при загуба 0:3 като гост на „Уест Хем”), той демонстрира високо самочувствие, открои личното настроение като фактор за качеството на игра и изтъкна условие да е твърд титуляр.

„Страхотен домакински дебют. Преди мача имах усещането, че това ще е добър ден за мен и за отбора. Чувството е страхотно. Удовлетворен съм от резултата и моята игра, всички привърженици също са щастливи. Когато съм щастлив, се случат големи неща, както сега. Играх и вкарвах с усмивка на лице. Най-важно за мен е да играя във всеки мач и когато го правя, давам най-добрите си представяния.”

Съотборниците също се грижат за егото на българина. Капитанът Бреде Хангеланд и халфът Крис Беърд отправиха комплименти за световна класа, невероятни умения и неизбежно засегнаха темата за негово щастие.

Мениджърът Мартин Йол обичайно сипе хвалби за любимеца с рекордна заплата за клуба, но вече говори, че Бербатов може да компенсира преминалите в „Тотнъм” офанзивни асове Демпси и Дембеле. Запитан дали Димитър е неотразим, когато е в настроение, холандецът отвърна: „Той винаги е бил топнападател, но в този мач дори направи повече, отколкото съм го виждал. Беше навсякъде – в защита, в центъра, като таран и като втори нападател, защото ние нямаме типичен №10. Ако е здрав, той може да има същия огромен принос за отбора като Демпси.”