България прави сметки от укритието на аутсайдер

Статутът остава, но вече не сме жертва, твърди Любо Пенев преди мачовете на истината с Дания и Чехия (12-16 октомври).

12.09.2012 | 10:56
България прави сметки от укритието на аутсайдер

С 4 точки след 1:0 над Армения, футболните национали започват да правят сметки за краен успех в световните квалификации. Селекционерът Любо Пенев полага максимални усилия да запази укритието на аутсайдер преди мачовете на истината след месец.

На 12 октомври България приема Дания, а четири дни по-късно гостува в Чехия. Двата противника са с по точка от предпазливо нулево равенство в Копенхаген. „Равенството с Италия и тази победа с нищо не променят статута ни на аутсайдер, все още сме скромен отбор, но поне не влизаме в мачовете като жертва”, коментира Пенев.

Благодарение на автогол в добавеното време за 2:0 над Малта, Италия изпревари нашите като временен лидер в група „В”. След победата в Модена Чезаре Прандели отчете всеизвестния факт, че през септември адзурите са в слаба форма и ще трябва да си върнат ентусиазма и бързината за мачовете идния месец - гост в Армения и домакин на Дания.

Резултатите и точковият актив на България предполагат апетити към първите две места (второто праща на плейоф). За запазване ролята на аутсайдер може да помогне ниското качество на мача с Армения - липса на изненадващи идеи в нападение, накъсана игра с изобилие грешни пасове и нарушения.

От нашия тим изтъкват нервност заради големия залог. Единствената майсторска атака доведе до гола в 44-ата минута – добър пас на Георги Миланов, Ивелин Попов излъга противник в пеналта и подаде остро към голлинията, където Станислав Манолев от метър засече в мрежата.

Президентът на БФС Борислав Михайлов определи мача като „хулигански”, най-вече заради масово сбиване в 71-ата минута. Звездата на арменците Мхитарян блъсна в гръб Йордан Минев, гардиращ топката пред плонжиралия Николай Михайлов. Близнакът Веселин Минев притича да се разправя и провокира меле, довело до червени картони за Светослав Дяков и бразилския арменец Пицели. След минути друг ас на гостите – Казарян, уцели с топката едно подаващите я деца край терена и получи директен червен.

С 10 срещу 9 България създаде само едно чисто положение - в добавеното време резервата Димитър Рангелов тръгна сам от центъра срещу Березовски, но позволи излезлият напред вратар да му отнеме чисто с крак. Любо Пенев обясни, че отборът се е опасявал от остри арменски контри.

4 точки не са оптимално постижение, убедени са в националния. Треньорът Пенев и капитанът Ивелин Попов смятат, че на база показаното в двата мача е трябвало да имаме 6. Защитникът Иван Иванов подсилва максимализма с думите, че отборът трябва да има увереност в способностите си, визирайки като добра работа спечелване на 6 точки от Дания и Чехия.

Георги Миланов обяснява: „Няма поставена цел участие на световното първенство, защото отборът е сглобен от два месеца и Любо Пенев не иска да ни товари с очаквания. Продължаваме по план – да играем мач за мач и да побеждаваме, ще дадем всичко да се класираме”.

Владимир Гаджев допълва: „Целта беше да спечелим 6 точки, но с 4 продължаваме борбата. Не сме фаворит, но с такива игри можем да спечелим още точки и да влезем в сметките”.