2:2 с Италия разпали апетита на националите

Любо Пенев говори за класиране, превъзходство и лош съдия, играчите изтъкват пропусната победа.

08.09.2012 | 12:56
2:2 с Италия разпали апетита на националите

Начало с 2:2 срещу Италия рязко вдигна оптимизма в националния отбор за световните квалификации. Селекционерът Любо Пенев отчита категорично надиграване на европейския вицешампион и поставя цел класиране за Мондиал 2014. Футболистите също смятат, че заслужавали победа.

Втората стъпка е на 11 септември (също на стадион „Васил Левски”) срещу Армения, която стартира с 1:0 в Малта. Останалите отбори в група „В” - Дания и Чехия, започват кампанията довечера от 21:15 в Копенхаген. От зона „Европа” за финалите в Бразилия се класират победителите в 9-те групи, а осемте втори с най-добри показатели играят плейофи за 4 визи.

България откри и закри сметката в мача (Манолев 30, Миланов 66; Освалдо 36 и 40), доминира отчетливо в периода 55-75 минута и генерално игра с ентусиазъм, без страх от именития противник. Това е плюс на фона на квалификациите за Евро 2012 – последно място в групата, без отбелязан гол на собствен терен.

Подвластен на емоциите в официалния си дебют, Любо Пенев говори за абсолютен превес, повече създадени голови ситуации и тенденциозност на английския рефер Мартин Аткинсън - подминал игра с ръка в италианския пеналт и показал двоен аршин при отсъждане на фаулове.

Станислав Манолев, който изненада вратаря Буфон от 30 метра и внесе много динамика през втората част, се изхвърли, че противникът вкарал два гола без чисто положение. Всъщност по-добрите ситуации бяха за Италия, чиито нападатели Освалдо, Джовинко и резервата Дестро с лекота преодоляваха централните защитници Иванов и Бодуров.

Адзурите, традиционно в посредствена форма през септември заради по-късния старт на вътрешното им първенство, дори доиграха 16-17 минути в намален състав заради контузия на Де Роси при вече извършени три смени. Дестро направи два сериозни пропуска (76 и 88 мин), преди това Николай Михайлов спаси силни изстрели на Освалдо (45) и Джовинко (49).

За България положения пропуснаха Иван Иванов (24), Ивелин Попов (42), Илиян Мицански (73) и Манолев (74). Мицански защити реномето на жокер и скоро след влизането (62, вместо Гъргоров) изработи гола на Георги Миланов. Според Попов и Миланов, италианците трябва да се радват, а ние да съжаляваме заради изтървани положения и допуснати леки голове, но във вторник бием Армения и продължаваме нагоре.

„Момчетата могат повече, но трябва време и тренировки, нищо не се случва за няколко месеца – заяви Любо Пенев. - Недоволен съм от резултата, защото абсолютно надиграхме противника, създадохме повече положения и допуснахме много малко грешки, а те ни вкараха голове от късметлийски ситуации. Започваме добре, но аз съм максималист. В следващия мач трябва да покажем същите характер, желание, самочувствие и добра игра, но да сме по-ефективни пред гола. Защо да не гоним класиране? Трябва да има високи цели, а не да излизаме с мисъл каквото стане. Предпочитам силна група, колектив от 11, а не отделни лидери.”

Президентът на БФС Борислав Михайлов, който преди дни представи стратегия с реална цел класиране за Евро 2016, коментира: „Отборът направи силен мач. Можеше да победим, но и да загубим, така че можем да сме доволни. Най-важна е добрата игра и ако продължава така, публиката ще се върне. Срещу Армения ще е тежко, те са доста добър отбор.”

Синът му Ники е най-реалист от играчите: „Много тичахме и се борихме, с малко повече късмет можеше и до победа да стигнем. На Италия скоро им започна първенството, не са в оптимална форма. Трябва да останем здраво стъпили на земята. Нищо не сме направили още, за да се възгордяваме. Очаква ни труден мач с Армения, те играят много агресивно и ако не ги победим, ще обезсмислим това 2:2”.

Селекционерът на Италия Чезаре Прандели заяви: „Играхме под своите възможности. Движехме се правилно и владеехме топката, но със слаб ритъм, без достатъчно скорост. България беше по-агресивна и прояви повече отборен дух”. Капитанът Буфон заключи: „Накарахме българите да се чувстват по-силни, отколкото всъщност са”.