„Фиорентина” и Бербатов стискат ръце

С взаимни компромиси стигат до договор за 2+1 години и чиста заплата около 2 милиона евро.

29.08.2012 | 08:29
„Фиорентина” и Бербатов стискат ръце

Димитър Бербатов и „Фиорентина” се доближиха до сделка след взаимни компромиси за срока на договора и размера на заплатата. Италианският клуб е склонил за по-дълъг контракт като добавя опция за трети сезон (2+1), т.е. до 2015 г.

Българският нападател е намалил претенциите си за годишно възнаграждение - от 3 до малко над 2 милиона евро. Това изглежда огромна отстъпка, но според източници става дума за чиста сума след данъци.

Остават само дребни детайли за оформяне, трансферът ще бъде оформен днес във Флоренция от агента Емил Данчев, а Бербатов трябва да премине задължителните медицински тестове, преди да сключи договора.

„Фиорентина” получи зелена светлина от „Манчестър Юнайтед”, след като прие да плати 5 милиона евро (на три транша) за 31-годишния българин. Първата малко по-ниска оферта на италианците беше отхвърлена.

Клубът от Флоренция финансира операция „Бербатов” и задържане на звездата Стеван Йоветич (оферта на „Ювентус” от 30 милиона евро) чрез продажба на един от най-обещаващите си играчи. 19-годишният сръбски централен защитник Матия Настасич отива в „Манчестър Сити”. За него „Фиорентина” ще получи 12 милиона евро плюс играещия на същия пост 21-годишен черногорец Стефан Савич.

Привличането на Бербатов и запазването на Йоветич се сочат като стратегически за успешна година след разочароващото 13-о място в Серия „А” миналия сезон. Митко е определян като перла в лятната селекция и черешка върху „виолетовата” торта.

Новият треньор Винченцо Монтела иска доказан реализатор, който да допринася с двуцифрена бройка голове. Изборът е оправдан от статистиката на Митко - 56 гола в 148 мача за четири години в „Юнайтед”, 46 в 102 за две години в „Тотнъм”, 91 в 200 мача за шест години в „Байер” (Леверкузен) плюс 48 гола в 77 мача за България.

Италианските медии припомнят за първата българска придобивка на „Фиорентина” - Валери Божинов (януари 2005, 13 млн. евро), който нямаше особен успех в отбора. Бербатов обаче е окичван със суперлативи и определян като много изгодна покупка предвид факта, че „Юнайтед” го купи за 38 милиона евро през 2008 година, а само преди две Митко стана голмайстор на Висшата лига.