Станка Златева деликатно анонсира края

Нямам сили, контузии много, треньорът може да поеме друга държава, обяснява двойната вицешампионка.

13.08.2012 | 23:57
Станка Златева деликатно анонсира края

Станка Златева опита дипломатично да анонсира скорошния край на състезателната си кариера. Притисната с въпроси за Олимпийските игри в Рио де Жанейро 2016, двойната вицешампионка обеща единствено да участва на световното първенство в Едмънтън, Канада (27-29 септември) и лансира очаквания мотив за отказване – изтощение и контузии.

За да не разочарова със самото стъпване на родна земя, 29-годишната всенародна любимка деликатно обясни защо няма да се бори в Бразилия след 4 години: „Нямам силички вече, няма... Контузии много... Ще видим сега... Още нищо не е решено. Ще видим треньорът какво ще предприеме занапред - има оферти за друга държава, ако там нещата са му по-добре, няма смисъл да го спираме и да спираме и неговото развитие. Аз ако такова, приключвам. Сега на световното ще участвам, защото съм във форма.”

Симеон Щерев даде да се разбере, че анонсираният гурбет е повече пожелателен, отколкото сигурен: „Засега всичко остава така, аз оставам в България, засега няма промяна. Въпросът е, че трябва да се търсят нови, млади надежди, с които трябва да се работи и то целенасочено, за да има такива като Станка. Защото не се чувстваме комфортно, когато отидем на олимпиада и се върнем с един медал.”

Националният треньор на свободния стил пробва да избегне песимистични нотки и прогнозира, че Златева може да остане до Рио. Самият той обаче предрече нейното оттегляне след загубения финал в Лондон, изтъквайки амортизация на тялото й и постоянни травми.

Смяната на поколенията, за която загатва Щерев, е неизбежна. От четиримата участвали под негово ръководство и неуспели да стигнат до медал в свободния стил със сигурност ще се откажат поне двама. 35-годишният Анатолий Гуйдя първи ще отвори път на по-младите. Родените в първите дни на септември 1983 г. бронзови медалисти от Пекин 2008 Радослав Великов и Кирил Терзиев не се виждат в Рио 2016, а Леонид Базан тогава ще бъде на 31.

В класическия стил, където останахме на сухо също от четирима участници, най-много разочарова 29-годишният Елис Гури. Вероятно ще има рокади в треньорския щаб Братан Ценов - Стоян Добрев. Помощникът Добрев призна, че 29-годишният Гури единствен не бил подготвен, защото променил начина си на живот след световната титла от 2011, не тренирал системно и в резултат имал доста контузии, а иначе можел да стане олимпийски шампион. Иво Ангелов (28 г.) дал всичко от себе си в Лондон, а другите двама - Александър Костадинов (24) и Христо Маринов (25) направили недопустими грешки в мачовете, плод на младостта им.