Изхвърлиха обвинените за симулативна игра

Петя Неделчева и треньорът Орлин Цветанов обещават да разнищят саботаж от българската федерация.

02.08.2012 | 10:43
Изхвърлиха обвинените за симулативна игра

Олимпийският скандал със симулативна игра в бадминтона ескалира до изхвърляне на четирите азиатски двойки. В разрез с категоричното изявление на говорителя на МОК, че до дисквалификации няма да се стигне, световната федерация по бадминтон наложи служебни загуби на осемте състезателки.

Шампионките от Китай плюс два дуета от Южна Корея и един от Индонезия опорочиха турнира с опити да загубят мачовете помежду си от груповата фаза, за да влязат в по-лек поток на схемата. В резултат на санкциите за четвъртфиналите се класират двойки, които бяха победени от азиатските.

Жалбите от Корея и Индонезия с мотив, че шампионките започнали фарса, са отхвърлени. Китайската олимпийска централа и ръководителят на отбора по бадминтон не оспорват наказанията, а поднасят извинения и порицават своите звезди. Една от тях, 26-годишната Ю Ян, обяви, че прекратява кариерата си.

Световната информационна агенция Reuters коментира, че безпрецедентният скандал засенчва дори първите златни медали за домакините - на колоездача Брадли Уигинс в индивидуалното бягане по часовник на шосе и на дамската двойка Хелън Гловър – Хедър Станинг в гребането. Специално успехът на Уигинс е уникален. Преди 10 дни той стана първият британски шампион в най-великото колоездачно състезание „Тур дьо Франс”, а сега и най-успешният олимпиец на Обединеното кралство с общо 7 медала (4 златни, сребърен и 2 бронзови), изпреварвайки великия гребец сър Стив Редгрейв (5 златни и бронз). В Сидни 2000, Атина 2004 и Пекин 2008 Уигинс триумфира на писта – съвсем различни дисциплини от шосейната.

Фарсът в бадминтона започва да провокира генерални заключения, че в преследването на медали спортистите вече са готови да погазят олимпийския дух и идеали за приятелство, солидарност и феърплей. Обявявайки санкциите, изпълнителният директор на световната федерация по бадминтон Томас Лунд заяви: „Много, много съжаляваме за станалото, и за състезателите, и за спорта”.

Според действащи и бивши бадминтон звезди сериозна вина носи именно федерацията, понеже специално за Лондон 2012 въвела групова фаза преди елиминациите и така провокирала играчите да си избират път по схемата на турнира.

Нашата звезда Петя Неделчева обаче разясни, че случаят не е изключение, а системно своеволие на китайските бадминтонисти, които използват всякакви хитрини да не играят помежду си.

Неделчева и треньорът й Орлин Цветанов се прибират в България днес около 13:30, изключително разочаровани от отпадането в груповата фаза. Двамата обвиняват в саботаж българската федерация по бадминтон. Петя не сдържа горчивите емоции и се разплака в олимпийското студио на БНТ, във връзка с варианта да заиграе за друга държава поради създаваните проблеми от чиновниците. Треньорът Цветанов заяви, че федерацията прави умишлени спънки заради личен конфликт, но той повече няма да мълчи и ще извади компрометиращи факти от кухнята. Според двамата, грубо половината отпускани от спортното министерство през федерацията държавни пари не стигали до презнаначението си и сегашният резултат е следствие от затормозената подготовка.