Стратегически триумф над Полша отваря пътя нагоре

Нашите доволни и фокусирани, след като поеха към по-лек четвъртфинал и реален полуфинал.

31.07.2012 | 18:16
Стратегически триумф над Полша отваря пътя нагоре

С воля и майсторство волейболните национали разбиха втория фаворит за олимпийското злато Полша 3:1 (25-22, 29-27, 13-25, 25-23). Успехът е стратегически - отваря широко вратите към първото място в група “А”, което означава възможно най-лек четвъртфинал.

България вече е лидер с две победи (вкл. 3:0 над Великобритания) и оставащи мачове срещу втория аутсайдер в групата Австралия (2 август, 13:30 ч), Аржентина (4 август, 22:00) и силния тим на Италия, който вече загуби с 1:3 от поляците (6 август, 16:45). Оставане на върха означава огромен шанс да се разминем с трите най-силни отбора от другата група – Бразилия, Русия и САЩ. Четвъртфинал срещу Сърбия или Германия е отлична възможност за полуфинал.

Нашите показаха вдъхновена игра, стабилна психика и концентрация срещу полския тим, подкрепян от близо 7000 сънародници сред 11 300 зрители. За победата натежаха отлично посрещане, брилятен либеро Теодор Салпаров, който като октопод обираше топките в нашето поле, и неудържим Цветан Соколов с 28 точки. Тодор Скримов добави 12, центровете Виктор Йосифов и Теодор Тодоров съответно 10 и 7, силно ангажираният с посрещане Тодор Алексиев -  7. Разпределителят Георги Братоев помогна за лек превес на сервис, бяхме почти равностойни на блокада.

Цветан Соколов заяви: “Играхме с голяма емоция, всеки от нас се раздаде. Всички говореха, че нямаме никакъв шанс срещу Полша, но отборите са сравнително равностойни и който има по-голямо желание, печели. Реално вече се класираме на четвъртфинал, но това не ни задоволява, трябва да играем за всеки мач, за това сме дошли.”

България обърна първия гейм от 5-9 след силни изяви в центъра на Тодоров и Йосифов и резултатни атаки на Соколов и Скримов. Волята за победа пролича във втория. От 24-22 поляците отразиха пет геймбола, но нашите дочакаха шанс за контра и Скримов я завърши 29-27. В третия гейм рано допуснахме изоставане 4-8, 11-18 и геймът завърши с четири поредни точки за Полша, вкл. две съдийски грешки.

Когато замириса на обрат към тайбрек, в началото четвъртия България нанесе удар чрез сервиси на Братоев за 8-4. Атаки на Скримов и Соколов докараха 16-11. Заредиха се ситуации на кантар, все в полза на поляците до 16-15. Нашите не се отчаяха, Салпаров беше невероятен, Соколов продължаваше да завършва атаките, Братоев пусна в тяхното поле за 21-19. При 24-22 поляците отразиха първия мачбол и се подготвиха за атака на Соколов, но ние ги шокирахме през центъра с Йосифов.

“Красива победа - заяви треньорът Найден Найденов. - С всичко ги изненадахме, с блокада, сервис, защита. Най-вече ги бихме с желание и воля, а това е най-важното. Имаше отпускане в третия гейм, но аз не съм се притеснявал от срив, защото виждах, че отборът се бори. Ние винаги сме имали самочувствие, но не бива да има главозамайване. Има още мачове за печелене.”