Големи победи на Пиронкова и Димитров в Лондон

Цвети си върна на 13-ата в света Цибулкова за Пекин 2008, Григор издуха клиента Лукаш Кубот.

28.07.2012 | 18:39
Големи победи на Пиронкова и Димитров в Лондон

Цветана Пиронкова и Григор Димитров донесоха първи български успехи на 30-ите Олимпийски игри. В първия кръг на надпреварата по тенис на корт двамата българи спечелиха чисти победи в по два сета, съответно срещу 13-ата в световната ранглиста Доминика Цибулкова (Словакия) и поляка Лукаш Кубот.

Пиронкова изоставаше 2:5 гейма в първия сет, но със силна воля изравни до 6:6 и спечели тайбрека със 7-4 точки. Във втория сет пловдивчанката не остави никакви шансове и спечели с 6:2.

Победата е двойно по-сладка за Цвети, защото тя си отмъсти на Цибулкова за отстраняването във втори кръг на олимпиадата в Пекин 2008. Пиронкова имаше общо пет загуби от пет мача срещу 161-сантиметровата словачка, всичките играни на хардкорт, но на любимата лондонска трева е в стихията си.

Във втория кръг българката среща Флавиа Пенета. Опитната италианка, която е №21 в света, отстрани трудно румънката Сорана Кърстя с 6:2, 4:6, 6:2.

Пиронкова има две загуби от две срещи с 30-годишната Пенета. Те обаче са играни на съвсем различна настилка – клей, при това на италианска земя, през 2009 и 2011 г.

Шансовете сега Цвети да спечели и да се класира на осминафинал са много големи, защото тревата е най-неудобната настилка за Пенета. При успех пътят по схемата на олимпийския турнир се пресича с този на силната чехкиня Петра Квитова, която победи Пиронкова в четвъртфинал на „Уимбълдън” 2011.

Мачът на Димитров срещу Кубот се разви огледално с този на Пиронкова. Убедително спечелен беше първият сет – 6:3, а до тайбрек и успех със 7-4 точки се стигна след изоставане с 2:5 гейма. Само преди осем дни 21-годишният хасковлия победи 30-годишния поляк на четвъртфинал от турнира на клей в Гщаад, Швейцария.

Следващото препятствие за Григор в Лондон се очертава доста по-трудно. Той ще срещне победителя от мача между Жил Симон (Франция) и играещия за Казахстан руснак Михаил Кукушкин.

Димитров загуби всичките си три срещи с настоящия №14 в света Симон, при това и на трите вида настилки. Преди два месеца нашият падна на клей в Ница (3:6, 3:6), а през 2009-а на хардкорт в Марсилия и на трева (6:7, 6:7) в лондонския „Куинс Клуб”.

Моментната форма обаче е в полза на българина, както и фактът, че Симон се чувства най-неудобно на трева. На кортовете за олимпийските мачове французинът няма никакви успехи – достигал е само един осминафинал от седем участия на „Уимбълдън”.