Григор се размина с финал след два тайбрека

Дъжд повлия за загуба на първия сет, във втория Димитров изтърва аванс от пробив.

21.07.2012 | 17:22
Григор се размина с финал след два тайбрека

Григор Димитров се размина на косъм с първи финал в турнирите на ATP като загуби с два тайбрека (6:7, 6:7) от силния бразилец Томаш Белучи на турнира в швейцарския курорт Гщаад. Само преди седмица най-добрият наш тенисист пак игра полуфинал на клей настилка и се опъна на световния №5 Давид Ферер в шведското градче Бощад.

21-годишният хасковлия беше близо до първа победа над Белучи след две поражения - през 2011 в лондонския Куинс Клуб и 2009 в квалификациите за Откритото първенство на САЩ. Точно за развръзката на първия сет обаче над алпийското селце заваля дъжд, а по-неопитният българин изтърва сетбол и допусна серия грешки в тайбрека. След 50-минутна пауза нашият стартира отлично втория сет, но изпусна аванс и пак загуби 13-ия гейм от 24-годишния бразилец, шампион в Гщаад през 2009 г.

Генерално Димитров пак показа добра игра и отлична форма за започващата след седмица олимпиада. Започна мача нервно - с двойна грешка и три топки в аут предаде първия гейм, но веднага върна пробива. Беше равностоен в разиграванията и отличен при излизания на мрежата.

При 5:5 Григор с форхенд в аут даде възможност за пробив и без да трепне я отрази. В следващия гейм натисна, провокира грешки и си издейства сетбол, но с три поред мощни сервиси бразилският левичар докара 6:6 и тайбрек.

Дъждът предизвика кратка пауза, в която Григор изглеждаше спокоен, но докато оглеждаха дали линиите са чисти, явно загуби концентрация. Започна тайбрека с двойна грешка, а после извади непредизвикан аут за 0-4, прати два бекхенда в мрежата за 1-6 и с трети за 3-7 загуби първия сет, преди играта да бъде спряна.

Димитров направи летящ старт след паузата и проби в първия гейм. При 2:1 и 30-0 обаче загуби три поредни точки, успя да отрази два брейкбола, но допусна трети и този път Белучи върна пробива за 2:2. В следващия гейм - пак три поредни грешки на нашия, последвани от ас на бразилеца за 2:3.

Димитров не рухна от пропуснатите възможности, продължи да се бори, отрази брейкбол и изравни 3:3. При 4:4 с упоритост стигна до шанс за пробив, но бразилецът не трепна и пак се стигна до 6:6.

И този тайбрек тръгна зле. Белучи с прецизен изстрел върху страничната линия осъществи минибрейк за 1-2, а две грешки на Григор докараха до 1-4. Мощни удари на бразилеца му донесоха нов брейк за 2-5, но сбърка три поредни за 5-6. Българинът дори си отвори шанс за изравняване: достигна къса и опита прехвърлящ удар, за жалост в аут.

Така 60-ият в света, но 21-ви преди две години Белучи победи 61-ия. „Григор игра много силно тази седмица и за мен беше много трудно днес, трябваше да играя най-добрия си тенис, за да се класирам на финала”, заяви бразилецът.

Въпреки че пак се размина с мач за титла, Димитров свърши добра работа. Заработените 90 точки за световната ранглиста ще го изкачат около 50-ата позиция. Сега трябва да превключи обратно към тревна настилка за олимпийските мачове на „Уимбълдън”.