Григор Димитров на втори пореден полуфинал

Българският талант в отлична форма за Лондон, Рафа Надал освободи олимпийската титла.

20.07.2012 | 15:10
Григор Димитров на втори пореден полуфинал

Григор Димитров затвърждава впечатленията, че е в отлична форма за Олимпийските игри. Нашият тенисист достигна полуфинал на турнира в швейцарския курорт Гщаад с убедителна победа 6:3, 6:2 над 80-ия в света Лукаш Кубот (Полша).

Преди седмица 21-годишният хасковлия достигна полуфинал в шведското градче Бощад, също на клей настилка. Там загуби след оспорван втори сет от фаворита и №5 в света Давид Ферер, който впоследствие спечели титлата.

Сега Григор ще се изправи срещу по-възможен за побеждаване противник: 60-ият в света Томаш Белучи (Бразилия), който спечели в два сета 6:3, 6:3 четвъртфинала срещу Фелисиано Лопес (Испания, №30).

Статистиката не е в полза на Димитров. Той има две загуби от две срещи с 24-годишния Белучи – миналата година на трева в Куинс Клуб, Лондон в три сета, и през 2009 в квалификациите за Откритото първенство на САЩ на твърди кортове в Ню Йорк в два сета.

Силните сервиси ще са много нужни срещу универсалния Белучи. При победата над Кубот нашият реши първия сет с пробив за 4:2, а мощните му начални удари разбиха всякакви надежди у поляка и той развя бялото знаме рано във втория сет.

С класирането за полуфинал Григор си осигури 18 460 евро от наградния фонд (358 425) и 90 точки за световната ранглиста, които ще го изкачат от №61 около 50-ата позиция.

За олимпийския тенис, който започва на 28 юли, Димитров трябва да превключи обратно към тревна настилка. Световната новина в тениса е, че шампионът от Пекин 2008 Рафаел Надал се оттегли от участие в Лондон заради контузено коляно.

„Не съм в състояние да се състезавам оптимално на олимпиадата. Не мога да бъда егоист, трябва да мисля кое е най-добре за испанския спорт и да предоставя възможност за участие на по-подготвен колега. Опитах да форсирам подготовката си и тренировките, но не стана. Това е един от най-тъжните моменти в кариерата ми. Не можете да си представите колко трудно беше да взема това решение”, обясни Надал.