„Левски” поставя ребуси пред публиката

Треньорът Илиан Илиев оправдава големия зор за 1:0 над „Сараево” с напрежение и страх от грешки.

20.07.2012 | 13:11
„Левски” поставя ребуси пред публиката

Впечатляващ брой привърженици засипаха на стадион „Георги Аспарухов” с надеждата да видят дългоочакваното възраждане на „Левски”. Вместо това 15-те хиляди получиха загадки - колко е качеството в новия проект на Илиан Илиев и докъде изявата му е лимитирана от свръхамбиция, напрежение, притеснение...

Самият треньор дори използва думата страх, за да опише психологическото бреме над отбора при домакинството срещу „Сараево”. С голям зор и малко треперене „сините” изтръгнаха 1:0.

Голът на резервата Симеон Райков (12 минути след влизането в 60-ата) илюстрира как се постигна добрия турнирен резултат. Огромно желание за излизане на стрелкова позиция и труден завършек (голям рикошет от крака на защитник прати топката над вратаря).

Сковани, понякога тромави разигравания, шаблонни центрирания. Опасни реплики на „Сараево” в края на първото, началото и края на второто полувреме. „Синята” отбрана с централен дует от новия французин Ромен Ели и реанимирания Иво Иванов плюс крайните Старокин и Мюлдер допуснаха доста пробиви и изстрели.

Средната зона не беше под пълен контрол от Гаджев и опитните попълнения Ангелов и Марсиньо. 31-годишният бразилски плеймейкър, демонстрирал класа миналия сезон в Шампионската лига, показа ранни признаци на умора. Когато е ограничен, следват разгадаеми изсипвания от фланговете и най-вече отдясно към тараните Карвальо и Жоао Силва (сменил Марсиньо в 82-ата).

Илиан Илиев отдава проблемите най-вече на страх от фатална грешка, докато в контролите това притеснение липсвало и ставали интересни комбинации. Треньорът очаква в реванша босненският тим да играе по-отворено и да оставя пространства за атаки. Иначе той е доволен единствено от резултата и проявения на моменти характер от играчите да се преборят за топката и да си помагат в трудни ситуации. „Очаквахме да ни владее голямо напрежение в първите 15-20 минути, но лошото е, че то не ни пусна през цялото време, дори след гола. В крайна сметка от един недобре изигран мач извадихме позитивен резултат.”

Най-опитният в отбора Христо Йовов също смята, че напрежението е властвало и затова не са показали добрата си игра от контролите. Асистиралият за гола Владо Гаджев спокойно резюмира, че най-важна е победата с чиста мрежа.

Днес от 14:30 е жребият, който ще определи евентуалните противници на „Левски” и останалите два наши отбора в третия квалификационен кръг на Лига Европа. Засега само „сините” имат аванс преди реваншите идния четвъртък.

Треньорът на „Сараево” Драган Йович изчисли, че шансовете вече са 80-20 за „Левски”, но Илиан Илиев не приема тази песен: „Ако играем по-освободено на реванша, предимството ще е на наша страна”.