Йордан Йовчев ще вее трибагреника в Лондон

39-годишният участник на шест олимпиади извежда нашите в Парада на нациите на 27 юли.

19.07.2012 | 13:19
Йордан Йовчев ще вее трибагреника в Лондон

Йордан Йовчев ще носи знамето на България в церемонията по откриване на Олимпийските игри в Лондон на 27 юли. След дълго умуване БОК избра легендарния гимнастик пред другите варианти – тенисистите Григор Димитров и Цветана Пиронкова, капитанът на волейболистите Владимир Николов, боксьорът Тервел Пулев.

Председателят Стефка Костадинова заяви, че решението е взето единодушно от управата на централата. „Данчо заслужава да бъде знаменосец, защото е невероятен човек и спортист. Той е един от най-скромните хора, които познавам, а това ще бъде шестата му и последна олимпиада”, обясни Костадинова.

39-годишният пловдивчанин ще запише рекорд в историята на гимнастиката с половин дузина участия (от Барселона 1992 насам). В олимпийската си колекция има четири медала – сребърен и три бронзови, по два на халки и земна гимнастика.

Йовчев се съгласи да носи трибагреника, независимо че е притесняван от болки в рамото и квалификациите в коронната му дисциплина халки започват в деня след церемонията. На последната олимпиада в Пекин честта да носи флага имаше плувецът Петър Стойчев.