Пътят на Младен Данков и Румен Радев към осемхилядника Гашербрум 2 – в документалния филм „8035…” по Bulgaria ON AIR

Ексклузивните кадри от експедицията в Пакистан и интервюта на Юлия Христова с двамата алпинисти ще бъдат излъчени на 25 декември, от 17:30 часа

17.12.2018 | 11:42
Пътят на Младен Данков и Румен Радев към осемхилядника Гашербрум 2 – в документалния филм „8035…” по Bulgaria ON AIR

Вълнуващ разказ за любовта към планината, адреналина и силата на човешкия дух ще видят зрителите на Bulgaria ON AIR в документалния филм на журналиста Юлия Христова – „8035 …“. Лентата, чийто режисьор е Стефан Милов, ще се излъчи в ефира на политематичната телевизия навръх Коледа, от 17:30 часа.  Филмът проследява пътя на алпинистите Младен Данков и Румен Радев към един от 14-те осемхилядници в света – връх Гашербрум 2 в Пакистан. Експедицията се провежда в периода юни – юли 2018 година, а целта е изкачването на връх Гашербрум 2, известен още като К4.

Зрителите ще видят уникални кадри, заснети от двамата алпинисти по време на експедицията им в Каракорум - планина, в която метеорологичните условията често са по-тежки и сурови дори от тези в Хималаите. Освен изключителни гледки, съпътстващи експедицията, филмът ще покаже и много интересни срещи на двамата българи с местните и начинa им на живот.

Младен и Румен са изключително опитни алпинисти, а зад експедицията до Каракорум седят близо 30 години подготовка, тренировки, експедиции до други върхове и планини, които са предизвикателство за много алпинисти от цял свят. Преди 2 години алпинистите, заедно с двама свои приятели, успяха да изкачат Алпамайо (5947м). Историята от тази експедиция в Перу зрителите на Bulgaria ON AIR видяха във филма на Юлия ХристоваПоделеният камък – история за приятелство“, 2016. Сега двамата алпинисти застават отново пред камерата на Юлия, за да разкажат за трудностите и предизвикателствата по време експедицията в Пакистан – смятана за една от най-опасните държави в света. Проектът им се реализира със съдействието на ПОК „Съгласие“.

Журналистът на Bulgaria ON AIR Юлия Христова е автор на редица интервюта и репортажи, разказващи за експедиции до различни точки на планетата, за хора, посветили се на екстремни спортове, алпинизъм, ултрамаратони. Сред тях и интервюто й от 2017 г. с Герлинде Калтенбрунер (Австрия) – първата жена в света, изкачила без ползване на допълнителен кислород всички осемхилядници на планетата. През май 2018 Юлия получи наградата на БАН за задълбочено и обективно журналистическо отразяване на дейността на Академията на науките в ефира на Bulgaria ON AIR, в раздел електронни медии. Носител е на още две награди от национални журналистически конкурси.

„Алпинизмът много често е не толкова вид спорт в чистата му форма, а по-скоро една опасна игра с природата – нещо, което твърдят най-големите и опитни алпинисти в световен мащаб. Мисля, че в този филм успяваме да покажем именно тази страна на това какво е да пребиваваш във високата планина“, казва Юлия.

Премиерата на „8035 …“ се състоя в рамките на Банско филм фест, а на 25 декември, от 17:30 часа, ще бъде излъчен в ефира на Bulgaria ON AIR.