Джейн Еър - това е самата Шарлот Бронте?

Филмът е номиниран за множество награди, печели седем от тях

27.11.2015 | 18:05 Редактор: Ирина Георгиева
Джейн Еър - това е самата Шарлот Бронте?

Творбите на английската писателка и поетеса Шарлот Бронте се превръщат в класика в литературата, а първият й идаден роман е "Джейн Еър" ("Jane Eyre"). 

В него се разказва за сирачето Джейн Еър, оставено на грижите на вуйчо си и вуйна си. След като вуйчото умира, Джейн остава на грижите на вуйна си, която го гледа с нежелание. Тя отнася грубо и студено към детето. Братовчедите на Джейн също не я обичат и често я тормозят. Единствената, която се отнася добре с малката е една от прислужниците. След едно наказание детето се разболява и лекар предлага на семейството да я изпратят в пансион

Тя попада в не по-малко жесток свят без грижа и любов. След 10 години в строго девическо училище, когато навършва пълнолетие, Джейн е образована гувернантка. Първото й предложение за работа идва мисис Феърфакс в имението "Торнфийлд хол" - дом на тайнствения Едуард Рочестър. Чувствата между Джейн и Рочестър избухват със сила, която предвещава опасности и препятствия. 

Романът има няколко екранизации. Безспорно една от най-добрите е тази на режисьора Кари Фугуната. Мия Вазиковска и Майкъл Фасбендер изиграват Джейн и мистър Рочестър. Филмът е номиниран за множество награди, печели седем от тях. Номиниран е за Оскар за дизайна на костюмите.

Драмата ще покаже невнимателното и високомерно отношение на висшата класа към тази на гувернантките, ще онагледи нечовешкото поведение към бедните малки деца и същевременно ще създаде романтичен привкус с елементи на трилър, тъй като до самия олтар младата Джейн няма да разбере защо нейният възлюбен не може да се омъжи за нея.