Бурката – мода, традиция или пропаганда?

Тази и още много интересни теми в предаването ДНЕС по Bulgaria ON AIR

28.04.2016 | 13:38 Редактор: Ирина Георгиева
Бурката – мода, традиция или пропаганда?

От Мартина Ганчева

Бурката – мода, традиция или пропаганда?

Пазарджик стана първия град в България, който забрани носенето на бурки и никаби на обществени места. Решението беше прието с 39 гласа "за” и два "против" - от представители на партия "Евророма". Полицията ще санкционира нарушителите. При първо нарушение глобата ще е 300 лв., а при повторно или всяко следващо – 1000 лв.

"Защо не казват на попа да си хвърли дрехите?","Ще си седим забулени вкъщи. В дома ни никой не може да ни казва какво да правим", бяха само част от реакциите. Но коментарите съвсем не спряха до тук.

Бурките – фанатичен каприз или религиозно право? Мода, традиция или символ? Защо допирът между Запада и Изтока се превърна в сблъсък, постоянно нажежаван от противопоставянето на "нас” и "тях”. Дали наистина булото или хиджабът е белег за робство или тъкмо обратното – знак за свобода и издигнато положение? Всички тези въпроси коментираха репортерът на Bulgaria ON AIR Ива Григорова, журналистът Магдалена Гигова и модният експерт Слав Анастасов.

Ислямът е религия, която дава указания за начина на обличане на жената. Едно от основните изисквания е свързано с покриването и прикриването на тялото. За ислямския воал, за различните нюанси и особености в арабското традиционно дамско облекло вижте.

Във времето на прехода от Средновековието към модерното време неомъжените жени в Швейцария имали право да излизат на улицата с непокрита глава. И до ден днешен на много места в християнския свят жените задължително влизат в черквата с покрита глава. А каква е символиката на българската забрадка? Обясни етнографът Мирела Дечева. 

Шиен се завърна вкъщи

Чудеса не само по Коледа, но и на Великден. В следващите минути ще ви разкажем една невероятна история. Как кучето Шиен намери пътя до дома, след като се изгуби на Витоша и каква е историята на Чорапчо?

Грижа за кожата

Скоро дъждовните дни ще са зад нас, а слънчевите лъчи ще са в изобилие. Какво е добре да правим и какво не, за да бъде кожата ни здрава и да я подготвим за лятото, ДНЕС попита специалист. 
Отвъд формата с арх. Владо Вълков.

Докато Магдалена Банчева скулптурира перфектните женски лица, Владо Вълков създава перфектните сгради. И не случайно е избран сред 40-те най-обещаващи млади архитекти на Европа. За реализираните детски мечти, за амбициозните проекти, за градската среда – разговор в студиото. 

Google отбеляза 150 годишнината от рождената дата на поета Пенчо Славейков. Интернет гигантът често прави реверанс към именити личности на заглавната си страница, но български имена рядко попадат в тази класация.

За българското милее и Том Ханкс. Актьорът развя нашия трибагреник в Лондон, където представи новия си филм "A Hologram For The King". Каква е връзката на именития актьор с България, разказва Асен Манасиев.

За алергиите от А до Я

Наричат алергията заболяването на модерното общество. Подценяваме ли този факт? Как да познаем алергиите, как да се предпазим? Крие ли пролетта много рискови фактори? Това са само част от въпросите, които ДНЕС отнесе към доктор Тихомир Мустаков.

"Небесната светлина" на група Фактор

Група "Фактор" записаха нова песен - Небесна светлина. Поводът е наближаващия голям християнски празник – Великден, но песента може да се слуша всеки ден. Песента ще бъде включена в албум с 16 нови български песни и 19 на английски. Албумът ще включва още 100 други изпълнения от историята на "Фактор", включително и два концерта. Ще се продава на флашка 32GB с формата на китара, но опакована в кутия за компактдиск. Разговор с фронтмена на групата Веселин Тодоров.

Реновираната Централна гара в София

След години мизерия столичани вече могат да минават през Централната гара. Тя най-накрая придоби нов, европейски вид. Как изглежда сега и накъде ще пътува столичани за празниците, репортер на място провери.