Има ли къде да се трудят хората с увреждания - първата тема в ДНЕС

Вижте още - здравен медиатор, ИРРА за музиката и модата, Vintage рокли, по-сладко от шоколад и кой е българинът, който прави дизайна на НБА

29.03.2016 | 14:46 Редактор: Ирина Георгиева
Има ли къде да се трудят хората с увреждания - първата тема в ДНЕС

От Мартина Ганчева

Има ли къде да се трудят хората с увреждания

Едва около 10% от хората с увреждания у нас имат сигурна работа и доходи. Екип на ДНЕС се включи от едно шивашко ателие, което е подало ръка на такива хора и им е осигурило средства за нормален живот.

"Много хора не намират възможност да се трудят. Най-голямата трудност е осигуряването на ритмична работа", сподели ръководителката на ателието Мариана Димитрова. 

Личните си истории разказаха служителките Роза Гекова и Мария Колева. 

В България хората с увреждания остават невидими – крият ги близките им, обществото също често се крие от задълженията си към тях. Как може да се промени това? Можем ли да взаимстваме опит от страни като Финландия например? Има ли добри български практики.

Заделяне на финансови ресурси за националните програми за заетост на хора с увреждания поискаха от Националната федерация на работодателите на инвалиди у нас. От 31-ви март до 4-ти април в Пловдив ще се проведе Петият Европейски форум за социално предприемачество. Според хората с увреждания създаването на Закон за социална икономика няма да реши проблема с наемането им на работа. Трябват промени в Закона за обществените поръчки. Коментар по темата направи Стилиян Баласопулов – Председател на Националния съюз на трудово-производителните кооперации.

Здравен медиатор

Те са ангажирани с много дейности. И го правят про боно. Дори в махалите с крайна бедност, наричани "голи махали". За някои здравните медиатори са като паднали ангели. Кои са те и как помагат? Обясни доктор Рада Стаменкова, изпълнителен директор на Асоциация по семейно планиране.

"Здравният медиатор е една апостолска мисия. Мост между уязвимите общности и институциите. За да бъде човек здравен медиатор, трябва да има минимум средно образование, да е комуникативен, да работи на терен", обясни Стаменкова. За трудностите на професията, на призванието разказаха Гина и Метин.

ИРРА за музиката и модата

След 12-годишна пауза тя се завръща в музикалния свят. Блестяща, някак узряла, красива и по-женствена от всякога. Нейният нов сингъл се казва "Секунда време". За времето, за музиката, за модата разказа певицата ИРРА. 

Точно за модната икона, която разчупва всякакви стереотипи – Коко Шанел ще стане дума сега. Как великата Мадмоазел успява да разбие клишетата и да утвърди свои иновативни разбирания в една закостеняла, патриархална епоха? Вижте:

Vintage рокли

От премиерата на малката черна рокля на Коко Шанел минаха почти 100 години. Носталгия по отминали епохи се усеща и в ателието за ретро рокли, което посети екип на ДНЕС. Място, инспирирано от 40-те и 50-те години на миналия век, от което лъха усещане за жена. 

"Харесва ми чара на роклите. Линията на силуета. През 40-те и 50-те те не са толкова пищни, както през 20-те години на миналия век. Обичам флоралните мотиви, големите лалета. Точките са едни от най-разпространените", обясни Илка Пейчева.

Носталгията по отминалите времена ли ви вдъхнови? Коя епоха точно ви инспирира? Как започна вашата история? Какъв е винтидж стилът? Уникални ли са моделите? Как ги правите? Откъде черпите вдъхновение? Какви материи използвате? За мъжете творите ли?

По-сладко от шоколад

Абсолютно е бил прав Юбер Дьо Живанши, че роклята трябва да следва извивките на жената, а не тялото да следва формата на роклята. А на Шоколадовия фестивал, който се проведе в столицата през почивните дни, имаше и рокли от шоколад. Както и пралини с розова вода, френски макарони с босилек и лайм, с маракуя от Тайланд, със синьо сирене, с мащерка, лавандула или лайка, пънк яйца за Великден. Екипът на предаването ДНЕС събра богат снимков материал от лакомствата. 

"Ако в Рая няма шоколад, не искам да ходя там". Тази максима обединява организаторките на шоколадовия фестивал Галя Крайчева и Ани Димитрова и шоколатиерът Елица Божинова, които разказаха за своите предизвикателства в какаовия свят. 

Когато мислим за шоколад, освен вкусното лакомство, в главите ни веднага изплуват образите на Швейцария и Белгия. Безспорно там създават едни от най-вкусните шоколадови изкушения на планетата. Но не само там. Кои са петте най-добри световни дестинации за любителите на шоколад разказва Борислав Петров.

Българин прави дизайна на НБА

Ако го попитате с какво се занимава, ще ви отговори "създавам неща". Не обича да го наричат дизайнер, защото работи на изключително широк фронт. Едва на 22 години, но вече има договор с НБА. Говори си на "ти" и с креативния директор на американския рапър Кание Уест. Гимназиални училища в Щатите търсят услугите му за баскетболни екипи. Живял е в Холандия, Германия, Дания, а сега е във Франция, Монпелие. Пацо Димитров разказа своята лична история.