Възможно ли е у нас да бъде изграден Национален център за жестови и текстови услуги?

За доброволчеството, насилието, психология, 3D mapping стана дума в предаването Днес

02.03.2016 | 13:35 Редактор: Ирина Георгиева
Възможно ли е у нас да бъде изграден Национален център за жестови и текстови услуги?

От Мартина Ганчева

Заслушай се 

За доброволческата кампания, която насочва общественото внимание към нуждите на хората с увреден слух и възможно ли е в България да бъде изграден Национален център за жестови и текстови услуги? За това разговаря екипът на Днес с представители на фондация "Заслушай се". 

"В момента няма мост между света на глухите и този на чуващите. А ние, глухите, сме като всички останали. Имаме нужда от равен достъп до информация. В България има подпомагаща политика, но това не е достатъчно. Глухите нямат добър социален статус", коментира основателят и председател на фондация "Заслушай се" Ашод Дерандонян.

В момента у нас има около 120 000 души с увреден слух. 

"Да се заслушаш" означава да усетиш посланието, което достига до теб, чрез всичките ти сетива. Ежедневно хората с увреден слух се сбъскват с предизвикателства, за които решения до този момент няма. В различни етапи всеки един от тях минава през комуникационни бариери в училище, университет, държавни институции или първо интервю за работа.

Хората с проблеми в слуха са като нас. И са навсякъде сред нас. За жалост обаче рядко ги чуваме и виждаме. Това провокира една от големите технологични компании в света да организира и заснеме със скрити камери своеобразен флашмоб, наречен "Най-щастливата изненада на годината". В него един една жена прави изненада на своя глухоням брат. 

В нейните обувки 

Извърви километър в нейните обувки. Под това мото на 13 март български мъже ще направят любопитна демонстрация срещу насилието над жени.

Повече за кампанията "Извърви километър в нейните обувки", която ще се проведе за четвърта поредна година, разказа Надежда Дерменджиева – директор на Българския фонд за жените. Тя засегнати въпросът за "Истанбулска конвенция" - единственият международен договор, който цели пълното елиминиране на насилието срещу жените. 

Австрия и Полша са страните с най-нисък рейтинг на насилие срещу жени - всяка с по около 20 %. Това показват данните от най-мащабното по рода си изследване в света. То е реализирано от Агенцията на Европейския съюз за основните права.

За Моцарт – приказно

Как деца и родители могат да се пренесат в магичния свят на Моцарт, да се докоснат до неземната му музика, да надникнат в света на операта и да се вълнуват от фантастичната история за златната вълшебна флейта! Разказаха издателят Виктория Бисерова и оперната певица Ина Кънчева:

3D mapping от България

Тези, които досега не бяха чували за 3D мапинг, вероятно са разбрали, че когато смесим дигиталния свят с реалния свят – получаваме един изцяло нов свят, който ние наричаме 3D мапинг. В това визуално вълшебство ни посвети Митя Атанасов, който от години се занимава с това начинание. 

Миналата година по време на Фестивала на светлините в Берлин първото българско студио за 3D мапинг спечели наградата на публиката. 

Психология чрез емотикони

Можем ли да познаем човека по емотикона? Как активността на потребителя може да "разкаже" много за личността му? Гледната точка на психолога търсим от Антоанета Христова - директор на Института за изследването на населението и човека към БАН.

Нововъведения в социалната мрежа Facebook. Потребителите вече могат да използват емотикони, които изразяват емоции. Освен стандартния бутон за "Харесвам", всеки ще може да изрази отношението си под публикациите с пет различни емоции - любов, смях, учудване, тъга и гняв. Как реагираха хората?

Картини върху... нокти

Днес маникюрът вече не е само женска глезотия, а истинско изкуство. По дамските нокти може да пресрещнем както класически изчистени цветове и форми, така и 3D изображения, дизайни и дори портрети на известни личности, ръчно рисувани от художници маникюристи. 

Истинско изкуство върху ноктите прави и Ана Цветкова. Преди броени часове Ана Цветкова се завърна от обучение в Сърбия. Неин ментор е била Боряна Коска - международен съдя по маникюр. Ана е била избрана заедно с още 6 души от цял свят. Тя демонстрира в студиото как природата може да бъде претворена върху ноктите, как се прави пеперуден маникюр и как се рисува роза. 

Колекционерите

Колегата Боби Петров се срещна с колекционер на така наречените максимум картички. 

Българската музика днес

В рубриката на Диана Костова "Българската музика днес" гостува група Ice Cream.