Бъдни вечер е един от най-светлите празници

Едва ли има по-добър начин да запазим спомена за Коледа или Нова година от хубава картичка

24.12.2015 | 12:05 Редактор: Ирина Георгиева
Бъдни вечер е един от най-светлите празници

От Мартина Ганчева

Бъдни вечер е един от най-светлите празници. У нас той е свързан с богат ритуал, необичайно вкусна постна трапеза и куп поверия. Екипът на предаването Днес реши да не разказва за традициите и задължителните неща, а подготви една по-различна предколедна приказка за малките жестове и очарованието на ръчно направените неща. 

Едва ли има по-добър начин да запазим спомена за Коледа или Нова година от хубава картичка. Независимо дали ще я запечатаме в плик, ще я пуснем по пощата или ще напишем пожеланията в електронен формат и ще го пратим онлайн, винаги сме водени от добри намерения. 

А какви зимни спомени пази Музеят за история на София? Заедно с нашия любезен домакин Мариана Маринова завъртяхме лентата на времето назад. На прага на Бъдни вечер заедно извадихме от архива коледни играчки от началото на XX век и украсихме елхата във фоайето на музея.

Бъдни вечер е най-доброто време за вълшебства. А основният магьосник е Дядо Коледа разбира се. Но едва ли зимните чудеса биха били възможни без неговите помощници. Две от верните джуджета на белобрадия старец майсторят подаръците в София. Не ви се вярва? Позволете ми да ви запозная с Румена и Мариела. Наскоро посетих тяхната работилница "Манги". Ателие за ръчно направени подаръци, декорации и аксесоари, където ухае на детство, на нещо сладко, на домашни курабийки с канела и горещ шоколад. Посрещна ме камара от елхички, венци, ботушчета, декорирани с шушулки, шишарки и какво ли още не. Каква е тайната на ръчно направените подаръци, кой е най-търсеният за Коледа? 

Огнището на Бъдни вечер е особено уютно с книга с приказки. Ще ви разкажем една сега. Тя много напомня на "Цветята на малката Ида" от Ханс Кристиян Андерсен. Габриела Огнянова ни допусна в нейния свят на цветове, нежност и споделеност. Свят, в който времето и зимата не могат да заличат красотата и аромата. Свят, в който листенце, обвито в смола, е най-ценния дар. 

Листенца, клонки, детелини, цветове на минзухар и лавандула има и в една друга работилница. Тази на Николай Табаков - Учител по професия, музикант по душа, артист по призвание. Какво е чувството да правиш и раздаваш светлина?

Всяка година в навечерието на Коледа белобрадият старец и неговите елени обикалят целия свят и доставят радост и празнично настроение във всяко кътче по земята. Ако имате малки деца или просто носите в себе си коледния дух, сигурно и тази година ще искате да следите къде се намира във всяка една минута от празничната нощ Дядо Коледа. Как обаче да разберем кога добрият и весел старец ще посети вашия град?

Как се празнува Коледа по виенски? Музика, традиционни напитки и магическо настроение са запазената марка на празника в австрийската столица. Тази година коледните базари във Виена са 24 на брой. 

Уникална атмосфера, съчетана с чаша пунш или глювайни – греяно вино с много подправки. Това е задължителната подправка на коледните базари в австрийската столица. Първият се провежда във Виена преди повече от седем века. През 1294 година херцог Албрехт I дава на виенските търговци привилегията да организират Декемврийски пазар за населението на града. Това начинание се пренася и на други места. Около 200 години по-късно пазарът се преименувал на Коледен базар. Въпреки промените обаче самата концепция не се е променила – още от самото си начало базарът бил запазено място само за малки търговци.

Съвременният Виенски коледен базар води началото си от 1764 г. и често е сменял мястото си. От 1975 година основният коледен базар на Австрия се провежда на площада пред виенското кметство. Тази година откриването му и тържественото запалване на светлините беше планирано за 14 ноември, но в знак на съпричастност с френския народ заради атентатите елхата грейна едва на 18 ноември в цветовете на френското знаме. Всяка година коледното дърво идва от една от австрийските федерални провинции. Тази година 110-годишен смърч радва жителите и гостите на Виена. Той е украсен с 1000 лампички. В 150 дървени къщички се предлагат оригинални коледни подаръци, играчки за елха и безброй кулинарни изкушения. Дърветата на площада също са празнично украсени и радват малки и големи с разноцветни светлини. 

От Австрия Дядо Коледа отскочи в Германия, за да събере хилядите писма, адресирани до него. Той обеща отговор на всички малчугани, които вярват в чудеса. В Берлин пък стотици двойници на белобрадия старец, облечени в традиционните червени костюми, обмениха опит и идеи как да направят по-вълшебна празничната нощ. А ние сме притаили дъх в очакване истинския дядо Коледа да се отбие и у нас.....

Коледните празници са едни от най-светлите, не само заради ценностите, обичаите и уюта на дома и трапезата, но и заради прекрасната украса, която допълва настроението ни. Как да украсим уютно, бързо, лесно и почти без пари? Или пък да направим подарък за приятелите си? Практични съвети и демонстрация от ателие "Манги".

Какво е Коледа без коледния дух, създаван от украсените сгради, светлините, разноцветните лампички, елхите по магазините и заведенията. От началото на декември до януари градските пространства грейват, а хората се потопяват в зимната приказка на коледната магия. Коледа е празникът с най-пищна украса, а това, че предшества с няколко дни Нова година, го прави още по-цветен и светъл. Един от най-красиво и пищно украсените за Коледа градове е Копенхаген.

Всяка година паркът "Тиволи" в датската столица затваря за посетители в края на лятото, за да зарадва всички в средата на ноември, но като коледен базар. Люлките са обсипани с коледни светлини, дърветата блестят и разбира се, дядо Коледа е в очакване на списъците с детски желания. 11 различни влакчета и люлки са отворени за зимния сезон, който приключва в навечерието на Нова година. Студът не е проблем, тъй като датчаните са корав народ. Очакват се над 850 хил. посетители до Нова година.

"Тиволи" отваря врати през 1843 г. и сега е един от най-старите увеселителни паркове в света. Всяка година го посещават над 4 млн. души. Той е най-популярният увеселителен парк в Скандинавия и заема една от челните позиции и в Европа. Паркът е и сред най-обичаните туристически атракции в Копенхаген. Сред персонала се носят легенди, че Уолт Дисни многократно е ходил там през 50-те и 60-те години на миналия век, за да черпи вдъхновение за "Дисниленд". По време на коледните празници паркът е украсен с 1000 елхички и гирлянди с обща дължина 3,5 км. В допълнение, има безброй коледни светлини, всички захранвани от зелена енергия.

Но какво е празникът без хубава музика? Какво е Коледа без семейството, събрало се край камината и пеещо тематични песни? Коледният дух не се появява без музика в празничната вечер!