Понеделник - най-мразеният ден?

Понеделникът рязко контрастира с уикенда и показва липсата на баланс между личното време и работата, коментира Андрей Ганев

30.11.2015 | 12:21 Редактор: Ирина Георгиева
Понеделник - най-мразеният ден?

От Мартина Ганчева

Планът ни за седмицата често звучи така – да оцелея до Петък. Защо работното начало след уикенда винаги е толкова трудно? Защо понеделникът е най-мразеният ден от седмицата и го свързваме с думи като "досада", "натовареност", "умора"? Много проучвания по темата показват, че един на всеки трима мрази понеделник повече от всеки друг ден. Какви са причините? Има ли психологическо обяснение? А какви са измеренията на понеделника в музиката и киното? Екипът на предаването Днес потърси тези отговори от събеседниците си.

"Понеделникът рязко контрастира с уикенда и показва липсата на баланс между личното време и работата. Той е барометър за промяна." - смята психологът от сдружение "Чудо" Андрей Ганев.

Според Ганев трябва да слушаме себе си, да си почиваме по 10 минути на всеки час, да следваме естествения ритъм на своята психика и тяло.

"Трябва да излезем от рамката неделя-понеделник. Да организираме ежедневието си хомогенно. Да имаме лични цели." - допълни Ганев. 

"През уикенда времето си е изцяло наше, а понеделникът налага да правим нещо друго. Получала се противоречие. Ако се фокусираме върху това, че е началото на една хубава седмица, пълна с изненади и чудеса, няма да ни е толкова тежко." - категоричен е психологът от сдружение "Чудо" Даниел Троев.

Троев препоръча да преименуваме "понеделника" с "понепразник", да разчупим навиците си и рутината.

"Хората решават да се откажат от пороците си от понеделник. Той е и символ на търсена промяна. За мен обаче е обремененост." - призна актрисата и сценарист на театралната пиеса "От понеделник" Гергана Шумкова.

"Мразя понеделник, но той може да бъде ново начало. Имам поверие – никога не давам пари и не плащам."- разкри певицата Нора Караиванова, която планира да направи песен за понеделник. 

За stand-up комедианта Иван Киров понеделникът е любим ден, тъй като може да си свърши всичко.

"Всеки ден от седмицата носи някакъв заряд." - смята Киров. 

По телефон в предаването Днес се включи Благовест Аргиров, който разказа как е създадена песента "От понеделник".

На Skype връзка д-р Ива Трифонова, лингвист от Кирило-Методиевския център на БАН разказа за символиката и семантиката на Андреев ден, който тази година съвпада с понеделник. 

Закъснявате за работа, в лошо настроение сте, навън е кално или пък е прекалено слънчево. За всичко е виновен Той, нали? В предаването Днес можете да чуете десет факта, които характеризират най-омразния ден от седмицата.

В нощта на неделя срещу понеделник сънят е най-некачествен, а в първия ден от работната седмица човек редовно изпитва дискомфорт – стомашни болки, разстройство или главоболие. Петима на всеки 100 работещи не се явяват на работа в понеделник. В 1/3 от случаите причината е липсата на мотивация и лоша дисциплина, смятат експертите. Какви трикове да приложим, за да нокаутираме понеделнишкия дискомфорот?

Едва ли има човек, за когото понеделник да е любимият ден от седмицата. Първият работен ден често е много по-изморителен, отколкото последният. Все още сме на вълна уикенд и настройката за режим работа идва трудно. Кои са отличителните черти на така омразния понеделник?

Все повече жителки на Острова очакват с нетърпение понеделник, за да се възстановят от натоварения уикенд и правят ентусиазирани планове за предстоящата седмица. Изглежда, че тъжните понеделници вече са отживелица, като 70 на сто от дамите твърдят, че това не е най-лошият ден.

Безспорно една от най-трудните професии е лекарската. Трудни решения, животоспасяващи избори стоят всеки ден пред докторите, не само в понеделник. Това е и идеята на сериала "Понеделник сутрин"