Италианец ще живее 1г. върху плаващ айсберг

Алекс Белини разказа всички подробности за проекта Адрифт във Време за времето

14.07.2015 | 12:41 Редактор: Красимир Кирев
Италианец ще живее 1г. върху плаващ айсберг

Италианският изследовател Алекс Белини ще прекара 1 година върху айсберг край Гренландия, живеейки в специална капсула. Целта на проекта е да се привлече вниманието на обществото към климатичните промени и да се тестват човешките възможности в екстремна среда.

Г-н Белини, как ви дойде на ум идеята да се возите на айсберг?

Звучи смешно. Преди време попаднах на историята на един италиански летец на име Умберто Нобиле. Той, заедно с още няколко членове на неговия екипаж, през 1928 г.  се опитва да прелети над Северния полюс с дирижабъл. В последствие успява… Но на връщане към точката на излитане, катастрофира. Попада на голям, плосък леден къс . Успява да оцелее след 40 дни

Това звучи много интересно. Но как приключението ти може да помогне на науката, например. Или на хората. Какво въздействие искате да предизвикате в обществото?

Целите са много. Най-напред искаме да привлечем вниманието на хората към климатичните промени.  Искаме да онагледим културната промяна в хората, която стои зад климатичната. Например, в Гренландия сега хората умират, защото не могат да намерят свежа храна. Те вече не могат да разчитат на природата.

Да бъдеш сам, върху айсберг, означава още да превъзмогнеш страха и болката. Искаме да изследваме и да открием как страхът и болката  се свързват намират проявление в такава екстремна околна среда.

Това е голямо предизвикателство. Кога и къде ще започнете проекта?

Вероятно ще дадем началото през пролетта на 2016-та година. Така че започваме догодина.  Точната локация е 70 градуса на  север от Северозападното крайбрежие на Гренландия. Там има едно малко населено място, което се казва  Илулисат.  И там има много голям глетчер.  Той е един от най-големите в Северното полукълбо.

Всяка година от този глетчер се образуват хиляди по-малки ледници, айсберги. И аз ще избера един от тях.

https://www.facebook.com/vremezavremeto

Кажете ни какво ще правите всеки ден когато сте на айсберга. Планирате ли някакви забавления? Или предвиждате само работа?

И двете неща.  Засега нямам точен график за дейностите на айсберга.  Може би ако вие ми дадете идеи, бих ги обмисли.

През голяма част от денонощието ще бъда зает с поддръжката на капсулата, на оборудването в нея.  Както казах, че събирам и много данни за научни изследвания. Но ще искам да имам връзка и с вас, с хората по света.  Ще правя преки конференции, може да водя образователни програми.

Още по темата

Как ще изглеждат твоята закуска и твоята вечеря? С какво ще се храниш?

Диетата ми ще бъде базирана на суха храна,  която ще взема със себе си в началото.  Това ще е същия тип храна, която например катерачите взимат със себе си, когато изкачват най-високите върхове на планетата.  Или пък полярните изследователи по време на техните експедиции.

Очаквам сутрин да закусвам мюсли и подобни неща. По-късно, за обяд, вероятно ще предпочитам различни видове паста. А за вечеря, изборът ми ще бъде супа. Това на практика е подобен режим, какъвто имам и в нормалния живот. 

Разполагате ли с резерв от вино, за да може да празнувате, ако успеете да приключите мисията си с успех?

Разбира се!  Всяка седмица ще си правя тържество.  След всеки 7 дни, прекарани на айсберга. Така, че не съм си взел само една бутилка. Ще се запася вероятно с 40 бутилки хубаво червено вино