SAP съкращава 3% от служителите си

06.03.2015 | 12:58
SAP съкращава 3% от служителите си

Производителят на бизнес софтуер SAP SE ще съкрати около 2500 работни места или около 3% от глобалния брой на служителите си, създавайки приблизително същия брой работни места в развиващите се сектори на компанията в опит да ускори продажбите по интернет, съобщава Ройтерс.

През 2014 SAP, най-големият европейски производител на софтуер, за който работят 75000 души по света, съкрати отново същия брой хора, каза Стефан Рийс, който ръководи отдела Човешки ресурси.

"По принцип това е продължение на промените при пазарните обстоятелства", каза Рийс, добавяйки, че съкращенията не са част от плана за ограничаване на разходите, а от програмата за реформи.

Рийс каза, че SAP очаква да създаде 2200 работни места през 2015 в области като облачния бизнес, базите данни Hana и Concur, който производителят на скъп софтуер купи през 2014 за 7,3 млрд долара.

През 2014 SAP създаде същия брой нови работни места.

Служителите в Европа могат да използват доброволните споразумения. В Германия, Франция, Великобритания и САЩ SAP ще предложи и ранно пенсиониране.

Коментар от Франкфурт на Аарон Рикадела от Bloomberg News на съобщението на SAP за планираните съкращения в софтуерната компания. Рикадела говори с Манъс Крани от студиото в Лондон в предаването “On The Move.”


Още по темата

Вие говорихте със Стефан Райс по отношение на новината за съкращенията в SAP. Какво знаем?

Да, говорих с директора Човешки ресурси на SAP - огромната софтуерна компания, която произвежда софтуер за управление бекофиса и фронт офиса операциите на десетки хиляди компании. Самите те имат 74 000 служители.

Това е втората вълна от съкращения. SAP казват, че освобождават почти 3% от работната си сила, или около 2200 места през 2015. Това са допълнителни съкращения към вече направените през 2014, когато пак закриха около 2000 позиции.

Рийс казва, че предлагат нова работа на хората в рамките на компанията.

 

Това промяна в стратегията ли е по отношение да продажба на лицензи? Защото всеки път като говорим с Макдърмът, той все повтаря за облака и прехода към облака. Но облакът изобщо не е готов да балансира SAP. Това е бизнес в растеж. Изобщо не може да балансира традиционните лицензи, нали?

Говорите за Бил Макдърмът, американският директор на SAP. Той отдавна е в компанията, присъедини се през 2002 и стигна до един от двата директорски поста преди пет години. Сега е единственият главен изпълнителен директор на SAP.

Смятам, че Макдърмът разбира, че нещата се променят много бързо в начина, по който компаниите купуват софтуер. Това се променя из основи.

Той има предвид факта, че SAP в последните 42г. свърши огромна работа и реализира продажби за 20 млрд евро на година. Той продава вечни лицензи за софтуер, който компаниите инсталират в дейта центровете си и той си остава за тях завинаги.

Много печеливш бизнес.

Но ето какво се промени:

Все повече и повече компании от все повече сектори искат да наемат софтуер през интернет.

В краткосрочен план е по-малко изгодно, защото цените са по-ниски, което свива маржовете на SAP.

Това е една от причините за икономиите в компанията.