10 лоши навика, заради които не можете да натрупате богатство

Внимавайте със спонтанните покупки

14.06.2015 | 11:00 Редактор: Ирина Георгиева
10 лоши навика, заради които не можете да натрупате богатство

Хората, постигнали богатство и сполука, не са се сдобили с тях изведнъж. Успехът е процес, който отнема много време. Дълго преди най-богатите хора да станат такива, те са се научили да живеят според възможностите си.

От Business Insider са съставили списък, резултат от петгодишни проучвания, за това как човек може да постигне финансова стабилност според парите, които печели.

1. Можете да внесете сумата за месечните си разходи на банкова карта. Ако обаче не успеете да посрещнете и най-обикновените си разходи за живот и прибегнете към използването на кредитна карта, то по дефиниция живеете над възможностите си. В световен мащаб именно трупането на дългове по кредитна карта е третата най-срещана причина за фалит. Тя се нарежда след загубата на работното място и медицинските грижи.

2. Експертите препоръчват да не харчите повече от 25 на сто от нетната си печалба по жилището, в което живеете. Тук влизат и разходите за наем, ипотека, данъци за недвижими имоти, комунални услуги, застраховки, ремонт и поддръжка.

3. За храна не трябва да се отделят повече от 15% от нетната печалба. В това число влизат всички хранителни стоки, с изключение на готовата храна - тя е част от бюджета за забавление.

4. Не харчете повече от 10% от нетната си печалба за забавление и подаръци. Отделената сума е за барове, ресторанти, кино, музика, книги, подаръци и  ... приготвена храна.

5. Автомобилът не трябва да ви "гълта" повече от 5% от месечните ви доходи. Това включва лизинг, кредит, застраховки, газ, пътни такси, такси за регистрация, ремонт и поддръжка.

6. Не е хубаво да отделяте повече от 5% от печалбата си за почивка.

7. Не давайте парите си за хазарт.

8. Внимавайте с купуването на подаръци. Те са част от бюджета за забавление. Ако се придържате към правилото и разпределяте бюджета си правилно, то винаги ще успявате да намерите и подходящ подарък, според възможностите ви.

9. Не давайте повече от 5 на сто от нетната си печалба за дрехи

10. Импулсивни разходи. Спонтанните покупки рядко са добра идея. Винаги можете да отделите време да си направите план за покупки преди да сте похарчили трудно изкараните пари.

Ще се движете в правилната посока, ако подредите разходите си в различни категории и ги класирате според навиците си. Това обаче може да ви "отвори очите" реално колко харчите в различните бюджетни категории, което е полезно.