На раздяла Рут Порат разкрива защо сменя Morgan Stanley с Google

Коментар на Форбс

20.04.2015 | 23:10
На раздяла Рут Порат разкрива защо сменя Morgan Stanley с Google

Рут Порат напуска един от най-оспорваните постове и го заменя с Google.

Главният инвестиционен директор на Morgan Stanley Рут Порат иска да покаже как се е променила банковата индустрия в годините след финансовата криза, пише Форбс.

Порат, изиграла ключова роля в следкризисната промяна на Morgan Stanley, каза в понеделник, 20 април 2015, че банковата индустрия е станала по-стабилна, но призна, че се очаква по-ниска възвращаемост с гъвкавостта на финансовата система.

Между телефонна конференция за по-силните от очакваните резултати на Morgan Stanley Порат бе запитана от известния с острия си език Майк Майо какво мисли да регулациите на Уол Стрийт и нейното потегляне към по-тучните поля на Силициевата долина.

„Рут, вие сте поредният банков директор, който напуска индустрията. Имате ли последен коментар за регулациите в банковата индустрия?“, попита я Майо.

Отговорът на Порат отдава заслуженото на усилията, които банките, особено Morgan Stanley са положили да подобряване на резултатите си и да се превърнат в по-малка заплаха за могъщата американска икономика. Тя също така отчита, че фирмите идва ли ще се върнат към дните отпреди кризата, когато печалбата беше над 30%.

„Смятам, че имаше нужда от фундаментална регулаторна промяна след срива през 2008 и тя бе направена и смятам, че имаше значително подобрение в стабилността и гъвкавостта в индустрията в резултат на това; по-високи капиталови нива, ликвидност, стрес-тестове, планове за възстановяване, управление, всички тези промени в бизнес дейността.

Смятам, че ако се върнем пет години назад, някои направиха тези промени с писъци и ритници.

За нас беше ясно кое не беше наред и от какво имаше нужда и сме горди от промените, които направихме“, каза Порат в отговор на въпроса на Майо.

Порат напуска Morgan Stanley в много по-добра форма, отколкото когато пое поста на главен финансов директор и инвеститорите сега застават плътно зад решенията на ръководството. „Благодаря много за невероятната яснота на визията и обясненията на всичко в последните няколко години. Много ценим, че работихме с вас“, каза Гай Московски, дългогодишен банков анализатор на Порат.

Когато говореше за напускането на Уол Стрийт, тонът й се промени. Кредитори като Morgan Stanley са по-гъвкави и тежката регулаторна реформа след кризата е проведена, каза Порат. Но тези промени означава и че фирмите ще имат по-ниски печалби.

„Мисля, че основното в индустрията е значително повишената гъвкавост и това е голямо постижение. Положихме много труд, за да го постигнем. Това може да означава по-ниски резултати, но означава по-гъвкава индустрия и това е позитив“, каза Порат.

Още по темата

На фона на нейните коментари има смисъл да напусне Уол Стрийт и да я замени със Силициевата долина.

Голямата част от реформата може би е вече зад гърба на Morgan Stanley и амбициозен ръководител като Порат може би използва момента, за да потърси ново предизвикателство. Междувременно Силициевата долина се пълни с много бързоразвиващи се и ярки американски корпорации, но с нарастване на влиянието на технологичния сектор на капиталовите пазари, някои корпоративни практики не издържаха.

Apple прекара години с битките на Тим Кук с инвеститорите за нарастващите купища кеш, само за да ги успокои след това с най-високата печалба в корпоративната история на Америка. Тези дивиденти и обратни изкупувания освободиха Кук от противоречието на Уол Стрийт и кешовите баланси на Apple продължават да растат, позволявайки на компанията да направи следващата си голяма инвестиция.

Google, бъдещият работодател на Порат може би е в подобна позиция.

Кешовите пазари на компанията продължават да растат, както и инвестициите й в бизнеси, които нямат много общо с доминантното й положение в търсенето онлайн.

Изправена пред застоя в цената на акциите в последните 16 месеца, Google може да реши, че един добър ветеран от Уол Стрийт я устройва идеално, за да промени или обясни по-добре приоритетите в разпределението на капитала си.

Основното в решението на Порат да замени Уол Стрийт обаче е заплащането. Седем години след финансовата криза, заплатите на висшето ръководство остава под зоркия поглед на регулаторите и законодателите. В сектори, свободни от криза като технологиите обаче, фирмите имат много по-голяма свобода.

Порат, която спечели 14,8 млн долара през 2014, ще печели по 70 млн долара в следващите две години в Google. Ако кризисните реформи са свързани с ниски доходи за мегабанките на Уол Стрийт, те означават и по-малки цекове за топ-мениджърите.

 

/Публикувана във Форбс/