България на 73-о място в света по ICT 2015-WEF

Информационните технологии за включващ ръст-WEF

20.04.2015 | 11:38
България на 73-о място в света по ICT 2015-WEF

Глобалният доклад за информационните технологии 2015 /ICT for Inclusive Growth/ показва решенията, които позволяват на всеки да се възползва и участва в революцията в информационните и комуникационни технологии и да допринесе за по-благоденстващ и включващ свят.

Най-голямата слабост на България, който влияе на сектора е политическата и регулаторна среда. По този показател сме на 108-о място в света.

По бизнес и иновационна среда - на 50-о място.

Силните страни на България са в инфраструктура и цифрово съдържание - 34-о място в света и индивидуално ползване - на 47-о.

 

Интерактивна карта на профилите на страни/икономики

Индекс на мрежовата готовност /Networked Readiness Index 2015

WEF

Индексът измерва 1 от /най-зле/ до 7 /най-добре/ готовността на 143 икономики в информационните и комуникационни технологии за насърчаване на конкурентноспособността и благоденствието.

/Източник: WEF/

"През 2001 Световният икономически форум и неговият партньор INSEAD признаха необходимостта от доклад като The Global Information Technology Report /GITR/, заради нарастващото разпространение на технологията и ефектът от това за засилване на глобалната конкуренция.

Сега, 15г. по-късно усещаме пълния и дълбок ефект на ICT върху бизнеса, страните и обществата.

Въпреки че технологията представлява неограничени възможности за включващ растеж, все още липсват ефективни политики в подкрепа на развитието й.

Темата на доклада GITR 2015 е "ICT за включващ растеж" - пряко свързана с ангажиментите на WEF по темата и най-новите инициативи, стартирани по време на Годишната среща 2015" - пише в увода на Доклада.