Да правиш бизнес отговорно – Park Inn by Radisson София

Политиките за опазване на околната среда стават неизменна част от бизнес плана

01.02.2017 | 15:12 Редактор: Василия Пейчева
Да правиш бизнес отговорно – Park Inn by Radisson София

Човечеството е изправено пред множество предизвикателства като промяната на климата, социалните неравности и глобалните конфликти. Това е причината все повече компании да осъзнават необходимостта от отговорно водене на бизнес. Резултатът – политиките за опазване на околната среда стават неизменна част от бизнес плана на много компании из целия свят.

Като част от хотелската верига Карлсон-Резидор, Park Inn by Radisson София, е един от най-добрите примери в столицата за това как подобни практики да бъдат приложени в хотелския бранш.

Веригата хотели Резидор приема първата си политика за околната среда през 1989 г., а през 2001 г. е една от първите международни хотелски вериги, която създава програма "Отговорен Бизнес", (“Responsible Business”) и я налага във всички свои хотели. Днес тя е една от най-ужаважаните програми в хотелиерската индустрия. Всяка година от 2010 насам, компанията е награждавана като една от най-етичните компании в света от "Etisphere". Проектът й "Adding Color to Lives" спечели наградата на Световната огранизация по туризъм за "Excellence and Innovation in Enterprises".

Генералният мениджър на Park Inn София – Андреа Кайзер, споделя повече за местните инициативи, в които участва хотелът.

Госпожице Кайзер, отговорното отношение към околната среда и общността е важна част от обещанието на веригата Карлсон-Резидор за устойчиво развитие. Можете ли да ни кажете повече за програмата "Отговорен бизнес"?

Програмата "Отговорен бизнес" е построена на три стълба.

Think Planet ни насочва в това как да минимизираме отрицателното си въздействие върху околната среда.

Think People очертава отговорността ни да се грижим за благосъстоянието на гостите и служителите ни.

Think Community е за това да уважаваме социалните и етичните въпроси в компанията ни и в общностите, в които работим.

Тези три стълба са обединени в една обща политика. Всеки хотел създава план за действие, който е базиран на принципите на програмата. Всички наши служители преминават през задължителни тренинги, на които се учат как да прилагат тези принципи не само в работата, но и в личния си живот.

Какво правите, за да ограничите въздействието си върху околната среда?

Измерваме и следим консумацията на електроенергия, газ и вода и изпращаме данните до Карлсон-Резидор всеки месец. Освен това използваме софтуер, с който изчисляваме въглеродния отпечатък, който оставя хотела.

Базирано именно на такъв тип доклади за консумация, през 2011 г.  веригата Карлсон-Резидор обеща да намали консумацията на енергия с 25% във всичките си хотели в период от 5 години. Тогава се роди инициативата "Think Planet". При стартирането й всички хотели получиха каталог с предложения как могат да постигнат заложената цел. В него бяга включени най-добрите познати практики и технологични решения.

Оттогава в Park Inn София използваме LED осветление почти навсякъде. В коридорите инсталирахме сензори, които се задействат при движение. Имаме слънчеви колектори на покрива, които напълно задоволяват нуждите ни от топла вода през лятото, а от скоро ги подобрихме и можем да ги използваме и през зимата. Горди сме да кажем, че от юли 2016 г. използваме 100% зелена енергия. Енерго-Про, доставчика ни на ел. Енергия, сертифицира, че употребяваме енергия, произведена изцяло от възобновяеми енергийни източници.

По какъв начин служителите и гостите ви взимат участие в програмата "Отговорен Бизнес"?

Що се отнася до гостите ни, имаме програма за многократно използване на хавлиите, а ако остават в хотела за по-дълъг период, могат да решат колко често да се сменят чаршафите им.

Грижим се и за красивата ни градина, която не само допринася за комфорта на гостите ни, но и помага в изграждането на една по-близка до природата градска среда. Освен това я поливаме не с чешмяна вода, а използваме кладенец.

За нас здравето и сигурността на служителите и гостите ни е от най-голяма важност. Например, всяка година екипът на хотела може да се възползва от безплатни медицински прегледи. Служителите ни преминават и обучения по оказване на първа помощ, а поне два пъти годишно тренираме евакуация на хотела в случай на пожар. Така че ние мислим за хората.

Много от нещата, които правим може би изглеждат лесно на хартия, но всъщност изискват пълната отдаденост и ангажираност на всеки човек от екипа ни. Ние сме единственият хотел в България, който в момента притежава Green Key сертификат. За да е възможно това всяка година преминаваме през строги тестове, за да докажем, че екологичните практики са вкоренени в услугите, които предлагаме – от ресурсите, които използваме, до крайния продукт.

На глобално ниво веригата Карлсон-Резидор подкрепя Световната Фондация за Децата. По какъв начин Park Inn София се свързва с местната общност? Кои каузи подкрепяте?

За нас е важно да сме пълноценна част от общността и да подкрепяме тези, които имат нужда от помощ. От 2012 г. насам получаваме писмата с желания за Коледа на децата от дома "Теофано Попова" в Стара Загора. С помощта на служителите и гостите ни успяваме да осъществим тези желания. Носим им подаръците лично и всяка година сме възнаградени с прекрасен концерт, подготвен от децата. Радостта в очите им е неописуема. Посещаваме ги и през лятото – правим си барбекю и се забавляваме заедно.

Откакто преди две години Park Inn by Radisson започна инициативата "Adding Color to Lives" подкрепяме и Фондация "Стъпка за България" в усилията им да подпомогнат социалното и икономическо развитие на деца и младежи без родителска грижа. Заедно с Йоан от L.O.V.  огранизирахме творческа работилница, по време на която децата се научиха на различни арт техники и изрисуваха стените на трафопост в квартал Лозенец.

Йоан ни помогна и това лято като изрисува една от стените на дома за деца в "Овча Купел". Посещаваме този дом често, като се опитваме да създадем по-уютна атмосфера за децата.

Освен това подкрепяме  Фондация "Международен Женски Клуб - София" и други благотворителни организации с дарения на чаршафи и хавлии.

От какво значение са тези действия за гостите на хотела?

Смятам, че гостите ни са все по-ангажирани с екологичните и социални проблеми и предизвикателства и ценят усилията, които полагаме. Освен това много корпорации вече предпочитат да избират партньори, които поемат отговорност и се грижат за опазването на околната среда.

По-рано говорихме за измерването на въглеродния отпечатък. Предлагаме на гостите ни възможността да компенсират въглеродните емисии, генерирани при техни събития, проведени в хотелите от веригата. Програмата ни "Meetings minus Carbon" подкрепя два проекта за чиста енергия – ферма за вятърна енергия в Индия и програма за засаждане на дървета в Кения.

Дори в момента да не можем да усетим влиянието на програмите за устойчиво развитие, само до няколко години резултатите от тях ще са налице.

Можете да научите повече за Park Inn by Radisson София на техния уебсайт или да запазите събитие без карбон от тук.