До 2016 г. са разселени 45 ловни соколчета на територията на страната

"Зелени Балкани" и "Армеец" възстановяват популацията на един от най-застрашените видове в световен мащаб

26.01.2017 | 11:45 Редактор: Тодор Петров
До 2016 г. са разселени 45 ловни соколчета на територията на страната

Инициативата за възстановяване популацията на ловните соколи - един от най-застрашените видове в световен мащаб, бележи големи успехи у нас. До 2016 година са отгледани и освободени 45 млади ловни соколчета на територията на страната, като 33 от тях са излюпени и отгледани в спасителния център на "Зелени Балкани". 

През тази година се очаква да се излюпят още птици от изчезващия вид, а преди дни е започнал и размножнителният им сезон. Това съобщиха от "Зелени Балкани", които с подкрепата на застрахователното дружество "Армеец", работят по програмата "Завръщане на ловния сокол в България". 

От центъра са успели да подготвят и ремонтират гнездата на птиците преди стартирането на сезона за размножаване. Чакълената настилка на 19 гнездилки в общо 8 клетки е изцяло сменена. Ремонтирани са и някои от дъските, основите и стените на гнездата, като по този начин се гарантира сигурността на малките соколчета след излюпването им. 

В миналото ловният сокол е бил един от най-често срещаните видове птици в Лудогорието, Добруджа и по Дунав, като стотици двойки са гнездили в страната ни. В средата на ХХ век обаче популацията им спада до няколко десетки двойки из цяла България. 

Причините са много - разораване на пасищата, масово разпръскване на пестициди, посегателствата от соколари и бракониери. Затова и спасителният център "Зелени Балкани" се захваща с проекта "Завръщане на ловния сокол в България".  

През 2012 г. в инициативата се включва и застрахователното дружество "Армеец". От всяка сключена застраховка "Каско на МПС" дружеството заделя сумата от 0,50 лв. за финансиране на програмата.