Цв. Крумова: Конкуренцията на застрахователния пазар се засилва

Индустрията ще продължи да расте със стабилни темпове, коментира главният изпълнителен директор на ЗАД „Армеец“

21.07.2015 | 10:45 Редактор: Свилен Колев
Цветанка Крумова

Конкуренцията на застрахователния пазар се засилва, а индустрията ще продължи да расте със стабилни темпове. Това коментира главният изпълнителен директор на ЗАД „Армеец“ Цветанка Крумова в седмичното обзорно предаване Invest/Or по ТВ Bulgaria ON AIR, излъчено на 20 юли.

Данните на Комисията за финансов надзор (КФН) към май 2015 г. показват ръст на общозастрахователния пазар от 6,4% на годишна база, който е добър и показва началото на един възходящ период в развитието на застрахователния пазар. Животозастраховането, което не е много добре развито в България, пък е пораснало с 20% в сравнение с май 2014 г., но там говорим за по-малки числа, обобщи Крумова представянето на застрахователната индустрия през първите месеци на 2015 г.

Главният изпълнителен директор на ЗАД „Армеец“ очаква този стабилен ръст да се запази до края на годината, тъй като процесите в икономиката, които в момента са положителни, се отразяват пряко на застрахователния пазар.

Още по темата

Статистиката до 31 май 2015 г. сочи ръст на премийните приходи на общозастрахователните компании с 38,26 млн. лв. за година до 635,58 млн. лв., а на животозастрахователите – с 28,5 млн. лв. до 173,02 млн. лв.

„Хубавото, което виждаме от данните към май, са ръстовете по автомобилните застраховки, а лошата, или не чак толкова добрата, новина е малкият ръст по имуществени застраховки“, поясни Крумова.

По нейни думи повишението при автомобилните застраховки се дължи както на новините за увеличение на продажбите на нови автомобили у нас от началото на годината, така и заради раздвижването при банковото кредитиране. По имуществените застраховки покачването пък е само с 0,23% на годишна база.

Крумова посочи още, че конкуренцията на пазара се засилва, а някои застрахователни дружества, които преди са специализирали само в здравно осигуряване, след пререгистрирането им в застрахователи през 2014 г. са започнали да специализират в нови пазарни ниши.

Все още има висящи преписки за изплащане на обезщетения след неблагоприятните събития миналата година, измежду които наводненията и градушките, разкри тя и добави, че конкретно за щетите по автомобилите се оказва, че автосервизите не разполагат с достатъчен капацитет, за да ремонтират всички автомобили навреме.

Цветанка Крумова заяви, че към този момент „Армеец“ не планира сделки по сливания или придобивания. На този фон Евроинс Иншурънс Груп извърши поредната си покупка, а „Булстрад“ задвижи процедурата по придобиването на „ОББ-AIG “ ЗД.

Преди кризата имаше доста силен процес по сливания и придобивания. Този процес затихна по време на кризата, но сега имаме рестарт, но на съвсем друго ниво“, коментира Крумова. Според нея причините, които движат процесите по сливания и придобивания, са три – покриване на регулациите, намаляване на разходите и заради наличието на технологично предимство.

Тя заяви, че към този момент „Армеец“ не планира сделки по сливания или придобивания.

По думите на изпълнителния директор на дружеството проектът за нов Кодекс за застраховането (КЗ), който е публикуван за обществено обсъждане на сайта на Министерството на финансите, е доста обемен. Според нея една голяма част от него задължително трябваше да бъде направена, а това е именно частта с въвеждането на директивата Платежоспособност II (Solvency II).

По нейни думи застрахователите са наясно, че европейското законодателство в тази насока трябва да бъде транспонирано и в родното, но колкото се може по-скоро.

Крумова счита, че промените в КЗ, касаещи застрахователния договор, изискват малко повече време, тъй като в проекта има много нови термини, нови правни институти, и затова е добре текстовете да бъдат подложени на задълбочено обсъждане и да се проучат европейските и световните практики.

„Според мен трябва да се оцени въздействието, което новите разпоредби ще имат върху нашия пазар“, каза директорът на „Армеец“.

Окончателните срокове за транспонирането на директивата Платежоспособност II изтекоха тази година, поясни Крумова, но добави, че редица държави членки на Европейския съюз, а и извън него, са въвели директивата по-рано. Въпреки това тя каза, че изоставането ни „не е толкова страшно, тъй като текстовете на директивата и техническите спецификации са известни и ние ги четем“.

„Всяка компания, която се подготвя за въвеждането на директивата Платежоспособност II, е направила необходимото“, заяви още Крумова. „Промените касаят най-вече информационните системи на застрахователите, тъй като директивата поставя едни много високи изисквания по отношение качеството на информацията.“

Цялото интервю с изпълнителния директор на „Армеец“ Цветанка Крумова гледайте във видеозаписите.

Какво предстои за Гърция? Как реагират пазарите на случващото се в южната ни съседка? Отговор на тези въпроси даде риск мениджърът в Tradologic Щилиян Козаров във втората част на предаването. Той коментира и паричната политика на Английската централна банка. Коментарите му можете да чуете в следващото видео.