България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Цв. Крумова: Задължителните застраховки са негатив за пазара

Засиленият интерес към застраховането след големите природни бедствия често е временно явление, казва изпълнителният директор на ЗАД Армеец

19.06.2015 | 08:36 Редактор: Радослава Димитрова
Цв. Крумова: Задължителните застраховки са негатив за пазара

Задължителното застраховане трудно би се осъществило, защото много от жилищата на гражданите не отговарят на изискванията на застрахователите. Това коментира в Сутрешния блок на телевизия България Он Ер изпълнителният директор на ЗАД Армеец Цветанка Крумова.

По думите й голяма част от постройките са незаконни или с нарушения при устройството и строителството и няма как гражданите да сключат застраховка за тях.

Цветанка Крумова е на мнение, че въвеждането на задължително застраховане би се отразило негативно на пазара, защото неминуемо ще доведе до по-ниски обезщетения за потребителите. Според директора на Армеец засиленият интерес към полиците след големите природни бедствия често е временно явление. Тя уточни, че към април тази година се отчита ръст от малко под 5% на всички сключени договори.

Кметът на гр. Добрич - градът, който пострада сериозно при наводненията от преди година, Детелина Николова изтъкна, че е необходимо формирането на култура на гражданите при бедствия и аварии. По думите й хората трябва да са много добре запознати с общинските планове при такива ситуации, за да се предотвратяват по-сериозните последствия. Тя подчерта, че е необходимо създаването на система за ранно предупреждение при бедствия и аварии на национално ниво. Законодателството по отношение на доброволците трябва да се усъвършенства, допълни още Николова.