Още 700 хил. лв. към Схемата за съфинансиране на застрахователни премии

След увеличението общият бюджет вече е 1.7 млн. лв.

24.06.2015 | 10:23 Редактор: Мариета Иванова
Още 700 хил. лв. към Схемата за съфинансиране на застрахователни премии

Бюджетът за 2015 г. по Схемата за държавна помощ за съфинансиране на застрахователни премии при застраховане на селскостопанска продукция е увеличен със 700 хиляди лева с решение на Управителния съвет на Държавния фонд "Земеделие", съобщиха от фонда.

След увеличението общият бюджет по схемата за тази година вече е в размер на 1,7 млн. лева, предава БТА.

Целта на помощта е да се насърчат малки и средни предприятия, земеделски стопани, които отглеждат плодове, зеленчуци, етерично-маслени култури и тютюн, за доброволно застраховане на селскостопанска продукция срещу неблагоприятно климатично събитие, което може да бъде приравнено на природно бедствие, и други неблагоприятни климатични събития, като се компенсират частично разходите за сключване на застрахователна полица.

Максималният размер на подпомагането, което може да получи един земеделски стопанин, е до 65 процента от стойността на застрахователната премия.

Още по темата

От фонда припомнят, че срокът за кандидатстване беше от 30 март до изчерпването на ресурса по схемата за подпомагане, но не по-късно от 31 август. Размерът на държавната помощ на базата на заявената площ за подпомагане и предвидената ставка по подадени към 8 юни заявления надхвърли одобрения по схемата ресурс 1 милион лева, затова приемът на заявления беше преустановен.

С увеличаването на бюджета и подновяването на приема на заявления ще се даде възможност на по-голям брой земеделски стопани да се възползват от подпомагането.

Общият бюджет по схемата за застраховане на селскостопанска продукция за целия период на действие /2015-2020 г./ е 21 млн. лева.