Над 1000 възрастни ще бъдат преглеждани дистанционно от специалисти в Бургас

Според Асен Меджидиев "телемедицината е бъдещето"

13.02.2023 | 18:02 Редактор: Петя Кръстева

Станция за телемедицина беше открита от министъра на здравеопазването Асен Меджидиев в държавната болница в Бургас. На първо време от нея ще могат да се възползват над 1000 пациенти от Дома за стари хора в града и домашния социален патронаж. Проектът е първият такъв за страната.

Първият пациент, консултиран чрез модерната телемидицина, беше жената с високо кръвно налягане 200/100, която страда от хипертония. Д-р Иванов, който направи консултацията от разстояние, казва, че чисто технологично не се е затруднил.

"Тепърва ще стане ясно дали ще бъде предизвикателство да се съчетае с работата ни в противошокава зала, защото доста често обемът на работа там е висок", коментира д-р Лъчезар Иванов от УМБАЛ Бургас.

Според служебния министър "телемедицината е бъдещето".

"Преди месец бях на посещение в Израел. Телемедицината е във всяка една точка на тази страна. Това е една държава с най-високотехнологична медицина. Ще имаме и възможност за поставяне гривни, които в реално време да следят показателите на пациентите" заяви Меджидиев. 

"С една навременна консултация от дистанция, корекция на лекарства, хранителен режим, движения на пациенти, могат да се избегнат много тежки и фатални случаи. Съчетанието между високите дигитални технологии и медицината изисква и специално обучени специалисти. За тази цел ще бъде открит обучителен център във факултета по медицина в Бургас", каза още кметът на града Димитър Николов. 

Министърът съобщи още, че предстои през май месец да бъде открит филиал на Спешен център в Приморско.

Вижте повече в репортажа на Стиляна Георгиева.