Лекар за телемедицината в училищата: Родителите да са спокойни, веднага се свързваме със специалист

Най-честите случай, с които се сблъскват медиците в училищата, са на различни фрактури, гърчове или астма

13.09.2022 | 19:41 Редактор: Петя Кръстева

Лекари от "Пирогов" и Окръжна болница ще могат да консултират ученици чрез иновативно устройство, което ще осъществява връзка между тях и четири столични училища. Консултациите ще се правят с дежурен кабинет за учениците, които имат нужда от спешна медицинска помощ.

За Славейка Янкова, която е медицинска сестра в 55 СУ "Петко Каравелов" в София, онлайн връзката с дежурен кабинет дава спокойствие дни преди началото на учебната година. Най-честите случай, с които се сблъсква, са на различни фрактури, гърчове или астма. 

Тестовата консултация на ученик, проведена по-рано днес, е с детския кабинет на болница "Пирогов". По преценка на медицинското лице Гергана Терзийска детето се пренасочва към Спешна помощ, специалист или личен лекар. 

"Когато училищата се свържат с нас, веднага правим връзка със съответния специалист. Учениците и техните родители могат да бъдат спокойни", подчерта тя.

След края на онлайн консултацията с дежурния лекар се запазва личната информация на ученика, попълнена в амбулаторен лист. Телемедицината ще позволи осигуряването на училищата на медицински услуги в условията на недостиг на специалисти.

"Комуникационната връзка между самото училище и съответния медицински център би допринесла за решаването на дадено затруднение", коментира министърът на образованието Сашо Пенов. 

"Следващият етап, който сме подготвили за дистанционните изследвания, ще представлява куфар с мобилна апаратура и с мобилните групи ще се осъществяват профилактични прегледи в по-отдалечени и труднодостъпни места", допълни здравният министър д-р Асен Меджидиев. 

Средствата са осигурени по Плана за възстановяване и устойчивост, а пилотният проект ще е в рамките на 3 месеца.

Вижте повече в репортажа на Тереза Кънчева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК