Кой да поема изплащането на болничните?

Държавата със спешни мерки срещу фалшивите болнични листове

18.02.2020 | 19:00 Редактор: Зара Паталева

След редица идеи какво да се случи с болничните и кой да поема разходите по тях, преди ден държавата предложи пакет от мерки за пресичане на практиката с фалшивите болнични.

Целта – да бъде намалена рекордната сума от 463 милиона лева парични обезщетения за временна неработоспособност, платени от НОИ за 2018 година.

Данните на осигурителния институт показват, че за същата година са издадени над 2 240 000 млн. болнични листа. В края на миналата седмица стана ясно, че държавата категорично отказва да поеме изплащането на първите 3 дни от болничния, за което настояваше бизнесът.

Сред 20-те мерки, предложени от държавата, намират място внезапни проверки за спазване на определения режим на лечение, сигнали от страна на граждани и работодатели и глоби, ако бъде доказано, че болният всъщност не е болен.

Измененията включват и намаляване на максималната продължителност на болничните от 30 на 20 дни и от 180 на 120 стават дните без прекъсване. Личните лекари пък ще могат да изписват до 7, вместо досегашните 14 дни накуп по болест.

Предвидено е дори гранична полиция да докладва на НОИ, ако лице, което е в болнични, напусне страната. Предложенията на правителството трябва да бъдат обсъдени на следващото заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Има ли решение на казуса с болничните, държавата или бизнесът трябва да поемат изплащането им и може ли да бъде овладяна практиката с фалшивите болнични листове?

Темата коментирахме  с Иван Нейков, директор на Балканския институт по труда и социалната политика и бивш социален министър.

Гледайте видеото с целия разговор.

Харесайте и страницата ни във Facebook ТУК