България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Личните лекари искат да изпращат болничните до работодателя

Контролът трябвало да се инициира от самия работодател

14.02.2020 | 08:48 Редактор: Юлия Христова

Лекари искат да изпращат електронно копие от болничния лист на работодателя, така както изпращат сега до Националния осигурителен институт. Това предложение е направило Сдружението на общопрактикуващите лекари в свое становище. То е по повод дискусиите по т. нар "фалшиви болнични“.

"Трябва да се засили контролът в реално време. Той да бъде не само за лекарите, защото част от болничните са от болници и комисии", каза за "България сутрин" д-р Георги Миндов, председател на столичното сдружение на общопрактикуващите лекари

Няколко са нужните мерки според него - контролът да бъде от самия работодател, като първите 3 дни болнични да са за сметка на НОИ, лекарите предлагат работниците да минават прегледи всяка година през служби по трудова медицина. 

"Хората понякога отиват до съседни страни да си купуват лекарства, защото са по-евтини и там ги има. Абсурдно е да искаме от някои болни да си стоят само вкъщи. Трябва да има дори и санкции, макар и да не са драстични", посочи още д-р Миндов за Bulgaria ON AIR.

Гледайте целия разговор във видеото

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК