Кой кой е на Евро 2016: Група А

Расист ли е Дешан, защо и Албания, и Швейцария всъщност са Косово, и кой отсрамва българското първенство във Франция?

11.06.2016 | 14:15 Редактор: Константин Томов
Кой кой е на Евро 2016: Група А

ФРАНЦИЯ

 

                                                                        Дидие Дешан

 

ОТБОРЪТ

Треньорът:  Дидие Дешан бе капитан на отбора, спечелил Мондиал 1998 и Евро 2000. Наследи на поста приятеля си Лоран Блан и възстанови дисциплината - с цената на отказ от играчи като Бензема и Бен Арфа (заради което Кантона го обвини в расизъм).

Ключовата фигура: Всъщност са две. Могъщият Пол Погба е ключовата фигура за доминацията на "Ювентус" в Италия. Бързото крило Антоан Гризман добута своя "Атлетико" до финала в Шампионската лига.

Кого да гледаме: 19-годишният нападател Кингсли Коман направи силно впечатление в "Байерн" тази пролет.

ИСТОРИЯТА

Класираха се: по най-лесния, но и най-скъп начин - като домакини.

Звездният миг: 3:0 над Бразилия в световния финал през 1998.

Най-лошият спомен: И французите не правят изключение - лошите им спомени са свързани с Германия и двете паметни загуби в полуфинали от ФРГ през 80-те. Добавете към това финала на Мондиал 2006, с прочутата главичка на Зидан срещу Матераци.

 

                                                        Пол Погба

 

СТРАНАТА

Национално ястие: мухлясало сирене, жабешки бутчета и овнешки дреболии, без да забравяме трите тайни на френската кухня (1. масло, 2. масло, 3. масло). Интересното е, че цял свят се мъчи да им подражава.

"Наздраве": Sante!

Любимият ни французин: Знаем само, че не е Жоел Киниу, съдията от полуфинала България - Италия през 1994.

 

РУМЪНИЯ

 

                                             Ангел Йорданеску

 

ОТБОРЪТ

Треньорът: Ангел Йорданеску е единственият сенатор, участвал на голямо футболно първенство. Да, говорим за същия човек, който спечели КЕШ със "Стяуа" през 1986 и после изведе Румъния до осмицата на Мондиал '94. През 2007 Йорданеску се отказа от играта и изкара два мандата като член на румънския сенат, преди да склони отново да поеме отбора през 2014 и веднага да го върне на голямата сцена.

Ключовата фигура: Капитанът Влад Кирикеш изигра много силен сезон в центъра на отбраната на "Наполи" и беше с главна заслуга Румъния да не допусне нито един гол навън в квалификациите.

Кого да гледаме: Тарана на "Лудогорец" Клаудиу Кешерю - единствения представител на българската А група на Евро 2016. 

ИСТОРИЯТА

Класираха се: със здрава защита и без загубен мач, но в група, в която нямаше нито един голям отбор (румънците останаха втори зад Северна Ирландия и изпревариха Унгария, Финландия, Фарьорските острови и Гърция).

Звездният миг: Победата над Аржентина (3:2) в осминафиналите на световното през 1994. После обаче Румъния отстъпи на шведите с дузпи.

Най-лошият спомен: Загубата от уж абсолютния аутсайдер Слования в баражите за Мондиал 2002.

 

                                                           Клаудиу Кешерю

СТРАНАТА

Национално ястие: Мамалига, тоест качамак. Банално е, но няма как.

Наздраве: Noroc!

Любимият ни румънец: Румънеца и Енчев.

 

АЛБАНИЯ

 

                                                                   Лорик Цана

 

ОТБОРЪТ

Треньорът: Италианецът Джовани Де Биази, познат преди това покрай двете си години в "Торино". След като класира балканците на първия им голям турнир, Де Биази вече има албанско гражданство и най-високия орден на страната.   

Ключовата фигура: Лорик Цана доближава стотния си мач за националния тим, плюс над 300 мача в най-силните лиги с екипите на ПСЖ, "Олимпик" (Марсилия), "Лацио" и сега "Нант". Цана е един от многото албански национали от косовски произход, заради което мнозина определиха мача Албания - Швейцария като сблъсък между А- и Б-отбора на Косово.

Кого да гледаме: 19-годишният нападател на "Интер" Рей Манай е сравняван с младия Ибрахимович.

ИСТОРИЯТА

Класираха се: С впечатляваща победа над Португалия в Лисабон, две равенства с Дания и една скандална служебна победа над Сърбия заради прекратен от побоища мач.

Звездният миг: Най-големият успех до момента е преодоляването на І кръг на Евро '64, когато Гърция отказва да играе срещу съседите си и губи служебно. Във втория кръг албанците падат с 0:5 от Дания.

Най-лошият спомен: гостуването на Унгария през 1950, когато младият и амбициозен албански тим е изпратен от Пушкаш и компания с 12:0.

СТРАНАТА

 

                                                        Елайза Душку

Национално ястие: Тавъ коси - агнешко, запечено с ориз и кисело мляко.

Наздраве: Gezuar!

Любимият ни албанец: Списъкът с прочутите албанци се простира от Майка Тереза до комика Джон Белуши. Ние гласуваме за актрисата Елайза Душку.

 

 

ШВЕЙЦАРИЯ

ОТБОРЪТ

Треньорът: След оттеглянето на Отмар Хицфелд постът се падна на Владимир Петкович, босненски хърватин, който направи име с "Лацио". Преди това съчетаваше работата си в "Йънг Бойс" с доброволен труд в католическа благотворителна организация в полза на бездомните.

 

                                                          Гранит Джака

 

Ключовата фигура: Джердан Шакири ("Стоук Сити") и новата покупка на "Арсенал" Гранит Джака са силен тандем в средната линия. И двамата по произход са косовски албанци, също като Тарашай, Бехрами, Джемайли и Мехмеди.

Кого да гледаме: Почитателите на "Лудогорец" вече познават Брил Емболо, 17-годишния атлетичен таран на "Базел". Освен вас на Евро 2016 ще го гледат "Ювентус", "Барселона" и "Тотнъм".

ИСТОРИЯТА

Класираха се: след старт с две загуби в квалификациите успяха да наваксат и да изпреварят словенците за второто място (след Англия).

Звездният миг: На Мондиал 1938 скромната Швейцария изхвърля подкрепяния от мощната нацистка пропаганда тим на Германия.

Най-лошият спомен: Като домакин на Мондиал 1954 в четвъртфинала, белязан от няколко слънчеви удара, Швейцария губи от Австрия с 5:7 - несъмнено най-екзотичният резултат в историята на световните първенства.

СТРАНАТА

Национално ястие: фондю или раклет (Raclette) – разтопени на момента сирена.

 

Наздраве: Proost!

Любимата ни швейцарка: Урсула Андрес, първото и най-прочуто момиче на Бонд.

---

* Статията е отпечатана в Bulgaria ON AIR THE INFLIGHT MAGAZINE, брой 71 / 2016