Великобритания спира помощите за имигранти

Доналд Туск и Дейвид Камерън стигнаха до споразумение, очаква се мнението на останалите страни от ЕС

02.02.2016 | 15:58 Редактор: Мария Аладжова
Великобритания спира помощите за имигранти

Експертите на европейските институции и британското правителство се договориха за изработването на законопроект, предвиждащ спиране на социалните надбавки за 4 години на новопристигналите имигранти във Великобритания. Това стана ясно след близо 24 часа преговори, провокирани от британския премиер Дейвид Камерън, който постави ултиматум на Туск, за да остане Великобритания член на ЕС.

Новопристигналите българи на острова вече няма да имат право на социално подпомагане до 4 години, дори ако работят легално. Мярката придоби популярност като „аварийна спирачка“ за мигрантите, идващи в Обединеното кралство от други държави на ЕС и тя няма да важи за вече пристигналите българи там, а за онези, които тепърва ще си търсят работа.

Законодателството ще важи за всички граждани от Европейския съюз. Предложението бе изпратено до останалите страни-членки в алианса с писмо от председателя на Европейския съвет Доналд Туск

В хода на преговорите Камерън отстъпи по два параграфа. Най-напред експертите от ЕК ще трябва да преценят дали на лице е наистина масов приток на чуждестранни работници от ЕС, който създава сериозни проблеми на трудовия пазар и натоварва британската социална система.

На второ място предложението ще бъде разгледано от останалите държави в ЕС, в това число и от България, и ще влезе в сила само ако бъде одобрено от квалифицирано мнозинство.