Камерън на крачка от спирането на социалните облаги за имигрантите

Предложението на Великобритания ще бъде разгледано от страните-членки в ЕС

01.02.2016 | 19:02 Редактор: Мария Аладжова
Камерън на крачка от спирането на социалните облаги за имигрантите

Европейската комисия не потвърди съобщението на британското правителство от тази сутрин, че Великобритания отговаря на критериите за временно спиране не социалните облаги за имигрантите, предаде БНР.

В момента в Лондон текат преговори между Дейвид Камерън и председателя на Европейския съвет Доналд Туск. Самият Туск написа днес в Twitter, че сделка все още няма.

Дотук се стигна след като в края на миналата година британският премиер поиска няколко ключови промени в Европейския съюз, за да остане Великобритания негов член, сред които:

- изключване на Великобритания от основния принцип на ЕС за "още по-тесен съюз". 
- изрично записване в европейските договори, че ЕС е мултивалутен съюз. Лондон не желае еврото да се нарича официална валута.
- намаляване на влиянието на ЕС върху правосъдието и вътрешните работи на страните-членки.
- структурни реформи, целящи да се попречи на страните от еврозоната да прилагат нови правила върху останалите девет страни, включително Великобритания, които не са приели еврото. 

В началото на годината президентът на ЕК Жан-Клод Юнкер изрази оптимизъм, че през февруари Европа и Великобритания ще успеят да се договорят.

В понеделник говорителят на ЕК Маргаритис Схинас съобщи, че засега има напредък, но не и сделка. Той категорично отрече информацията, че институцията е подкрепила идеята за т. нар. "аварийна спирачка", която би дала възможност на Лондон да лишава европейските работници на британския трудов пазар от социални помощи.

По думите му, за да се стигне до споразумение, не е достатъчно само Комисията и юристите на Съвета да бъдат съгласни, тъй като в преговорите участват и 28 страни-членки на ЕС, които също трябва да представят становищата си по въпроса.

Ако се стигне до пробив днес, кабинетът на Туск ще изпрати проект на споразумението до всички държави-членове на алианса. Към момента нито България, нито останалите държави разполагат с такъв текст, подчертава още БНР. За да влезе в сила предлаганият от Великобритания законопроект, европейските лидери трябва да гласуват с пълно единодушие на 18 и 19 февруари.