По-голямата част от британците ще гласуват за излизане от ЕС

Според проучване на института YouGov 42% от британците ще гласуват за излизане от ЕС, а само 38 на сто за оставане в него

01.02.2016 | 08:57 Редактор: Ирина Георгиева
По-голямата част от британците ще гласуват за излизане от ЕС

42% от британците ще гласуват за излизане от ЕС, а само 38 на сто за оставане в него. Това показва най-новото проучване на института YouGov, цитирано от Reuters. Увеличава се разликата между привържениците и противниците на еврочленството. Въпросът ще бъде поставен на референдум най-късно в края на 2017г., обещава премиерът Дейвид Камерън.

Разговорите между Камерън и председателя на Европейския съвет Доналд Туск за реформа в Евросъюза на 31 януари вечерта не доведоха до позитивен резултат, съобщава БНР. Все пак двамата се договориха да удължат консултациите с 24 часа. 

Британското правителство се надява да постигне сделка още на срещата на върха по-късно този месец. Едно от ключовите условия на Лондон е правото да спре социалните помощи за имигранти от други страни от Евросъюза.

Дейвид Камерън обяви плановете си за провеждане на референдум след преизбирането си на поста министър-председател на Великобритания през май 2015. В предизборната кампания на консервативната партия се предлагаше референдумът да се проведе до края на 2017, но Камерън предложи да бъде още през октомври 2016г.