Камерън търси подкрепа за реформите и в Будапеща

Британският премиер се видя с Виктор Орбан

07.01.2016 | 23:16
Камерън търси подкрепа за реформите и в Будапеща

Дейвид Камерън каза, че няма да прави компромис с британското предложение мигрантите от ЕС да чакат четири години преди да получат социални придобивки. Камерън говори на съвместна пресконференция с унгарския премиер Виктор Орбан в Будапеща, съобщи Ройтерс.

„Що се отнася до социалните придобивки, Великобритания има по-различна социална система от много други европейски страни. Нашата дава право на хората да получат незабавен достъп до нея, така че да, моето предложение хората да трябва да чакат четири години преди да получат достъп до тези придобивки ще остане на масата“, каза Камерън.

Той настоява за постигане сделка в европейските лидери преди референдума за членството на Великобритания в блока. Камерън каза, че ЕС трябва да е отворена „да чуе алтернативни решения“.

„Трябва да търсим решения, а не компромиси и съм сигурен, че ще са нужни много усилия до Съвета през февруари за постигане на споразумение. Но съм уверен, че можем да го постигнем“, каза той.

Камерън е в Будапеща, за да се опита да си осигури подкрепа за британските предложения за реформа на ЕС.

Британският премиер предлага още хората, идващи във Великобритания от ЕС да са задължени да живеят в страната четири години, преди да имат право на социални придобивки.

Източноевропейските членове на ЕС, от които стотици хиляди хора заминаха за Великобритания, смятат, че предложението е дискриминационно.